28 Март 2023вторник04:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Снимки НАИМ - БАН

Наследство

Доспехите на тракийските воини показва изложба

Над 120 експоната разкриват богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 1310

Изложбата "Доспехите на тракийските воини" е подредена до 30 ноември в зала "Трезор" на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в София. Тя за първи път показва на едно място артефакти, свързани със защитното въоръжение на древните траки. Осъществена е с подкрепата на Министерството на културата.

При представянето й директорът на НАИМ - БАН, доц. д-р Христо Попов отбеляза, че българските музеи имат най-сетне възможността да откриват изложби и посрещат посетители свободно след тези трудни две години и половина. За да разположим тази експозиция, се наложи да реорганизираме нашата зала "Трезор". Събраното в изложбата дава идея за това какво е културното ни наследство и какви са неговите параметри, обясни той. И добави, че като богатство на представения материал и формат, без преувеличение може да се каже, че изложбата е рядкост и в световен мащаб. За първи път в нашето музейно дело, а мисля и на съседните страни, е представена в такъв обем информация за тракийските воини и за тяхното въоръжение - близо 60 шлема, 10 брони, ризници, комплекти от наколенници, нагръдници, щитове, уточни доц. д-р Христо Попов, цитиран от БТА. А пред "Артефир" на БНР той разказа, че има експонати, които са съвсем актуално реставрирани и много често реставрирането на нагръдници, брони представлява сериозно предизвикателство за специалистите.

На територията на Древна Тракия, въз основа на предметите, които са открити, може да се твърди, че са функционирали не една и две сериозни работилници; това са поколения от традиции и майстори, които са предавали уменията. Вярвам, че темата ще е интересна за широката публика, не само за мъжете, които - в рамките на шегата - обичат да си играят на войници, но със сигурност темата за тракийските аристократи, тракийските владетели, за воините, които са били важна част от тогавашното общество, е интригуваща. И за нас беше добра възможност да я представим по един адаптиран начин на нашата аудитория, сподели още доц. Попов. Към края на изложбата предстои да бъде издаден каталог.

Доц. д-р Христо Попов открива изложбата

Над 120 експоната показват богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Изложбата включва и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрират технологичното и ювелирното майсторство, отразяват вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество. Най-интересни сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница; шлемът и бронята от Руец; нагръдникът от Мезек; мечът с ножница от Голяма Косматка; наколенникът от Могиланската могила и други.

"Доспехите на тракийските воини" е продукт на съвместна инициатива на СУ "Св. Кл. Охридски" и НАИМ при БАН за комплексно изследване на тракийското защитно въоръжение с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Древна Тракия. Ръководител на проекта е изтъкнатият учен и дългогодишен университетски преподавател проф. Тотко Стоянов. Проектът изследва основните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развитието на типологията и технологията на този тип артефакти не само в Тракия, но и в класическия свят. В исторически план резултатите от проекта имат пряко отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хил. пр.Хр. и развитието на основните държавни формации на одрисите, на юг, и на гетите на север от Хемус.  

Изложбата е осъществена и благодарение на партньорската подкрепа на 21 български и 2 румънски музея, които са предоставили находки от своите фондове: Националния исторически музей, Националния военно-исторически музей, регионалните музеи в Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Русе, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен, регионалните археологически музеи в Пловдив и Силистра, историческите музеи в Асеновград, Гоце Делчев, Исперих и Нова Загора, музея "Искра" в Казанлък, Националния исторически музей на Румъния и Музея на историята на археологията в Тулча.

По материали от НАИМ - БАН

Снимки НАИМ - БАН

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 679

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 375

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 286

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ