28 Май 2022събота07:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Достойно представяне на България на фестивала в Крагуевац

Детският радиохор и женският хор "Лира" от Благоевград взеха участие в 12 издание на престижния международен форум

/ брой: 169

автор:Емил Янев

visibility 1646

Авторитетният Международен хоров фестивал за камерни хорове и вокални ансамбли се проведе от 20 до 24 август по традиция в старата сръбска столица Крагуевац. Той се осъществява благодарение на моралната и материалната подкрепа на Община Крагуевац и сръбското Министерство на културата и под патронажа на гражданските организации "Европа за фестивалите и фестивалите за Европа" и "Балкански хоров форум". В неговото 12 издание взеха участие 9 известни хорови формации от България (2), Израел, Полша, Словения, Сърбия (3) и Унгария. Българската хорово-певческа школа бе представена от Детския радиохор и женския хор "Лира" от Благоевград.
Какво отличава фестивала в Крагуевац от другите известни хорови фестивали в Европа?
- Неговата отлична организация, за която главната заслуга принадлежи на именития сръбски музикален деец акад. проф. д-р Милойе Николич и неговия екип, в сдружение с градския музикален център в Крагуевац;
- Изпълняваният от хоровете репертоар е подчинен на една тема, избрана свободно от съответните диригенти;
- Преобладаващата младежка възраст на участниците в хоровите състави, което опровергава популярното твърдение у нас, че хоровото изкуство не се ползва с интерес от младите хора;
- Неизменната иновативност при откриването на фестивала, показваща многостранните възможности на хоровото изкуство;
- Проявеният широк интерес от страна на публиката;
- Паралелното с фестивалните изяви провеждане на хорово ателие за разучаване на нови песни;
- Освен в Крагуевац изнасяне на концерти от съставите, участващи във фестивалната програма, в други градове, което повишава значително социалната стойност на фестивала.
Въпреки че всичките хорове - "Лицеум" от Крагуевац с диригент Милойе Николич, Хорът на филологическия факултет на университета в Крагуевац с диригент Катарина Станкович, "Arte semplice" от Будапеща с диригент Илдико Дуфен, училищният хор "Primo" от Бидгошч, Полша, с диригент Моника Вилкийевич, хор "Megiddo" от Израел с диригент Пнина Инбар и вокалният ансамбъл "Close Harmony Frieden" от Словения с диригент Марио Фанчович, показаха убедително своите изпълнителски умения, моето внимание в тази кратка информация ще бъде насочено върху представянето на българските състави, участвали във фестивала.
Първият концерт след откриването започна с изпълнение на Детския хор на БНР. Тематичната основа, избрана от диригентката Венеция Караманова за тази изява, беше "Детските ангелски гласове", използвани в хоровото творчество на българските и някои утвърдени чуждестранни автори и тяхното въздействие върху изграждането на музикалната култура на децата и юношите. За реализацията на тази концепция бяха изпълнени (по реда на програмата) 13 произведения от Александър Йосифов, Волфганг Амадеус Моцарт, Константин Бабич, Франц Шуберт, испанска и българска народна песен, Пьотр Илич Чайковски, Едвард Григ, Георги Димитров, Георги Попов, Луиджи Ардити, Жул Леви и Астор Пиацола. Изявата на хора може да се определи като истински "Музикален празник" и "Тържество на хоровото пеене", което очарова и развълнува публиката, възнаградила младите певци със ставане на крака, съпроводено от бурни и продължителни аплодисменти!
Кои бяха силните компоненти на показаното артистично майсторство:
- Поразяващата "не детска" звучност на хора - плод на многогодишна и целенасочена работа за овладяване на правилното пеене (звукоизвличане) от всички участници в състава;
- Звучност, която променяше вокализирането според стилистиката на изпълняваните произведения;
- Богато нюансираната и балансирана звучност беше умело използвана от маестрата при интерпретацията на изключително богатия и с разнообразна стилистика репертоар, създавайки неповторими художествени образи!
С този концерт Венеция Караманова отново демонстрира забележителните си високи диригентски качества и умението си да убеждава своите артистични партньори - независимо от възрастта им - в правотата на творческите цели, които си поставя!
Вторият фестивален концерт започна пак с българско изпълнение - на женския камерен хор "Лира" от Благоевград. Темата, избрана от диригентката доц. Галина Попова, беше изцяло посветена на българското хорово творчество, създадено върху фолклорна и православна основа. За реализацията на тази впечатляваща диригентска концепция бяха изпълнени (по реда на програмата) 16 произведения от Неофит Рилски, Добри Христов (2), Петър Динев, Цветан Денев, протойерей Кирил Попов, Рада Славинска, Димитър Петков, Николай Кауфман, Тодор Попов, Петър Льондев, Филип Кутев, Иван Спасов, Любомир Пипков, Ивелин Димитров и Георги Петков.
Хорът показа на обичайното си интерпретаторско равнище своите изпълнителски умения. Младите певици участваха в колективния творчески процес с подчертано съпричастие към изискванията, проявявани към тях от диригентката, което му придаде особен чар и въздействие върху слушателите. Воден от най-добри колегиални чувства, бих си позволил да препоръчам:
- Да се постигне по-умело пеене в епизодите с тихи, динамични нюанси, което ще помогне да се увеличи динамичният диапазон на изпълненията и по-релефното изтъкване на темите;
- Съдържанието на песните върху фолклорна основа дава отлична възможност за "разиграване", която не беше оползотворена напълно.
Ще споделя още, че песните с православна тематика породиха у мен и въпроса: когато те са обект на концертно изпълнение - а не част от религиозния ритуал - не е ли правилно да се третират с повече "светски" изпълнителски похвати? Признавам, че проблемът е дискусионен и по него е необходимо сериозно да се помисли.
В заключение дебело подчертавам, че представянето на Детския радиохор и женския хор "Лира" бяха важна част от кулминативните изяви на хоровия фестивал в Крагуевац през 2017 г.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 213

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 196

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 147

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ