22 Септември 2020вторник13:01 ч.

Доц. Киселова: За промените, които предлага Борисов, не е нужно ВНС

автор:Дума

visibility 549

За по-голямата част от промените в Конституцията, свързани със съдебната системата, не е нужно свикване на Велико Народно събрание. Това коментира в ефира на БиТиВи докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тя уточни, че единствено намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 категорично изискване ВНС.

Пресилено е да твърдиш, че искаш европейски стандарти, когато не уважаваш парламента, подчерта доц. Киселова по отношение на изявлението на Бойко Борисов от вчера. Юристът изброи няколко случа, в които премиерът и лидер на ГЕРБ е доказал, че не уважава институциите и най-вече Народното събрание.

Когато през 2015 г. на второ четене се обсъждаха предложенията за разделяне на ВСС, министър председателят играеше мач с „Бистришките тигри“, припомни докторът по конституционно право.

И въпреки това тя припомни, че в политиката всичко е възможно. Доц. Киселова уточни, че предложението на Борисов всъщност се явява като предложение от партията, която е мандатоносител в действащия парламент.

По думите ѝ внасянето на законопроект е първата стъпка за тази процедура.

Предложението трябва да бъде подкрепено от 121 народни представители. След което 161 депутати трябва да гласуват за свикване на ВНС.

Вчера голяма част от парламентарно представените партии бяха изненадани или са чули за предложенията малко преди това. Трябва да се успокоим и да видим имаме ли необходимост от толкова бързо свикване на парламента да обсъжда тези въпроси или да се подходи по-разумно и да си дадем отговор каква е целта на тези предложения – да отложим във времето изборите, да подобрим модела, по който функционира Народното събрание или по който функционира съдебната власт, каза още експертът по конституционно право.

Относно предложението за реформа в съдебната власт, ВСС да се раздели на две отделни колегии – съдийска и прокурорска, докторът по конституционно право го определи като разточително от гледна точка на администрация.

В речта на Борисов се говори, освен за конкретни предложения и за изцяло нова Конституция, която да отговаря на европейските стандарти. Според мен, не виждам нищо, което да е различно от това, което имаме в действащата. Ние оставаме парламентарна държава, оставаме република, българският език продължава да бъде официален. Какво ново се предлага – намаляване на броя на народните представители. Това е единственото, което се нуждае от свикване на ВНС, категорична бе доц. Киселова.

Да твърдиш, че искаш европейски стандарти, когато не уважаваш парламента като орган – ми се струва пресилено, коментира още експертът и напомни колко пъти Борисов е пренебрегвал и неглижилар парламента като институция.

Доц. Киселова се осъмни в обещанието на министър-председателя, че ще подаде оставка след свикване на ВНС. Тя обясни, че по закон кабинетът може да управлява, докато се обсъжда предложението. Експертът определи сега действащата Конституция като добра и уточни, че винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия.

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ