08 Август 2020събота09:01 ч.

Акценти

Дойде време преломно

Пандемията ни казва, че светът трябва да се промени, за да живее

/ брой: 103

автор:Петра Ташева

visibility 739

Едно невидимо вирусче затвори света и хората вкъщи. Само затова ли бяхме арестувани в домовете си? За да се пръскаме с дезинфектанти и да си мием ръцете по сто пъти на ден? Маскирали сме се  като извънземни и си представяме, че ще се спасим? 

Не, мили хора! Помислете! Природата ни е изпратила изпитание. Но тя ни кара и да се замислим, да поразсъждаваме, да направим преценка дали живеем правилно. Тя ни наказа, защото не се справихме със себе си! Не оценихме какъв живот тя ни е дала, каква планета ни е подарила! Всички се провалихме! 

Днес сме свидетели как всичко около нас се променя коренно - из основи. Не само спасение ни е нужно. Сега трябва всичко и всички да се променим, да се изменим. Онези, които продължават да въртят далаверите, да се конфронтират, да търсят "под вола теле", не са в час. Те не разбират, че сега всички сме подвластни на риск не само от този, но и от други непознати вируси. Има ли гаранция, че няма да се появят? Ако природата не може да ни спре в нашите досегашни грешки и ни е приготвила още изпитания? Или някой е решил да си уреди милиардите чрез глобален експеримент? 

Всички хора се бяха разшетали по Земята като луди - да търсят по-добър живот, повече блага, приходи, охолства, богатства. Политиците непрекъснато се събираха къде ли не по света - уж да измислят как да го променят, как да го организират, как да го управляват... Е, провал  на всичко това донесе един невидим вирус! Видяхте ли как спешно се прибирате към родните си домове, как си общувате виртуално и няма нужда да летите насам-натам, да харчите ненужни пари и да замърсявате умовете си с химери, а въздуха - с вредни газове и горива?!   

В тези дни си мисля за бабите, които видяхме в телевизионното предаване на нашата обществена телевизия "България от край до край". Те живеят самотни в отдалечени населени места. Те не си слагат маски, не се дезинфектират, защото са сами и живеят... природосъобразно. А ние какво направихме? Закрихме и разграбихме заводите, където работеха децата им, пратихме работната сила на гурбет в чужбина, ликвидирахме училищата, изоставихме си земята, напуснахме селата, натъпкахме се по градовете, завряхме се в бетонните си апартаменти. И вече не се познаваме, не си говорим, мразим се, тъпчем се не с храна, а с химии и вносни боклуци. И отгоре на всичко искаме да сме здрави и да се борим с новите болести. Е, няма как да стане. 

Може би идва пак времето да възродим икономиката, да се върнем към земята, да си произвеждаме храната, да се обичаме, да си помагаме, да градим и да творим! Може би най-сетне Преломът ще ни върне просветата и науката, културата и изкуството, ще изхвърли като никому ненужни много досегашни политически формирования, съществуващи заради кокъла, не заради хората. А бъдещето ще роди нови науки и професии, за които трябва да имаме онова, което сухо наричаме "кадри". Бързо, бързо трябва да се мисли и да се действа в помощ на науките, на книжнината, на професиите, на икономиките, на политиките в полза на нацията - не на поданиците, а на гражданите.

Тогава няма да бъдат нужни вече толкова и военните, разходите за въоръжаване, за изтребители, за наблъскани с ракети бойни кораби - те не съзидават, а изтребват съзиданието. Генералният секретар на ООН излезе с призив да се спрат всички военни конфликти по света. Сега е нужно всеобщо обединение! Нужни са усилията на всички хора на Земята, за да спасят и себе си, и планетата!   

Вече е крайно време да се осъзнаем, за да живеем. Много хора в много страни разбират това. Светът може да бъде друг! Преломът започна!

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 172

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 173

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 307

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 556

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1026

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ