16 Октомври 2019сряда19:06 ч.

ДПС: Ветото няма да спре социалния пакет

/ брой: 182

автор:Веселка Венкова

visibility 751

Ветото няма да спре социалния пакет на кабинета "Орешарски", но ще стопира плащанията към бизнеса и връщането на ДДС. Това ще са реалните резултати от действието на президента, заявиха вчера от ДПС.
Не сме изненадани нито от ветото, нито от мотивите. В тях няма нито един икономически състоятелен аргумент. Това ни кара да мислим, че мотивите са политически, коментира Йордан Цонев.
Плевнелиев налага вето с мотивите, че приходната част е изпълнима, каза Цонев, но посочи, че в бюджета на кабинета "Борисов" са били планирани с 1,8 млрд. лв. повече от 2012 г. Към 6-месечието приходите са били преизпълнени с 382 млн. лв., което означава, че до края на годината трябва да се съберат още 1,4 млрд. лв. По-лошо е положението при данъчните приходи, планирани с 1,3 млрд. в повече, а са преизпълнени през първата половина от 2013 г. само с 281 млн. лв. Очакват се 1,1 млрд. Това е абсолютно несериозно, дори да се запази темпът на преизпълнение, коментира Цонев.
В исканата прозрачност на разходите депутатът вижда основната грешка на президентските сметки. Тези разходи се правят с постановление на МС, в което се изписва точно всеки разход, а те се обнародват в "Държавен вестник" и едва тогава се изпълняват, което не ги прави непрозрачни, изтъкна той.
Дългът от 1 милиард се взима не за да се харчи непрозрачно, а за да влезе директно във фискалния резерв, директно се обърна към президента Йордан Цонев. Той отбеляза, че през януари 2014 г. предстои 450 млн. падеж по дълга и 1 млрд. доплащане за земеделските производители, които се правят поне два месеца, преди да пристигнат парите от ЕС.
 

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 386

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ