20 Юни 2021неделя22:51 ч.

Драмата с Валя Ахчиева се заплете

До предупреждение за уволнението й се стигнало заради разписка от близо 1000 лв., твърдят от БНТ

/ брой: 46

автор:Павлета Давидова

visibility 1662

Пререканията между БНТ и Валя Ахчиева продължават с пълна пара, а медията най-сетне излезе с официална позиция за изчезването на журналистката от ефира. Както ДУМА вече писа, авторското "Открито" падна от програмата, а БНТ обяви конкурс за ново разследващо предаване. Ахчиева обвини директора Константин Каменаров в репресия. Тя се оплака, че докато е разследвала схеми за пътно строителство, е получила наказание "предупреждение за уволнение", а след това и забрана да работи извън обществената телевизия в свободното си време.

Късно в сряда от БНТ обявиха, че трудовият договор на Ахчиева не е прекратен. От медията я обвиняват, че е нарушила вътрешните правила на работа в телевизията и без задължителното предварително одобрение, на 16 януари т.г. е заявила и потвърдила в Независима строителна лаборатория "Инфраструктура" ЕООД изпитания на бетон. Лабораторията е издала фактура за 960 лева с включен ДДС, за сметка на бюджета на БНТ. "Г-жа Ахчиева не е изпълнила конкретни ангажименти, в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията, уредени в правилника, действията й са в противоречие и с длъжностната й характеристика, която е неразделна част от трудовия й договор. Съобразно фактите и мотивите, изложени подробно в заповедта за налагане на дисциплинарно наказание, г-жа Ахчиева е извършила неправомерни действия, за което следва да понесе дисциплинарна отговорност", заявяват от телевизията.

От медията уточняват, че на водещата са поискани писмени обяснения във връзка с неизлъченото на 27 януари предаване. Преди да представи случилото се пред ръководството, Ахчиева обявила, че има право да изразява и разпространява информация в медии, извън сектора на радиото и телевизията, в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита на конкуренцията. Така се стигнало до напомнянето от Каменаров, че тя има договор и задължения към БНТ извън изявите й като водещ.

Оказва се, че в БНТ са постъпили 2 писма със съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както за нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана и прокуратурата. Медията е изпратила писмо до Върховната касационна прокуратура за проверка на случая. Телевизията обяснява, че като отговорна обществена медия не може да си позволи излъчване на предаване, което е обект на проверка от компетентните органи. 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6050

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ