10 Юли 2020петък00:40 ч.

Драматургия със силен публицистичен заряд

Над 52 хиляди зрители са гледали постановката на Галин Стоев "Монолози за вагината" в Театър 199

/ брой: 144

автор:Светлана Панчева

visibility 2551

Един от най-интересните и предизвикали крайни и противоречиви мнения спектакли на софийска сцена - "Монолози за вагината" от американката Ева Енслър, поставен от Галин Стоев в Театър 199, вече е игран 200 пъти. Този своеобразен юбилей ни кара да си припомним, че още след като обяви намерението си да постави за първи път у нас тази пиеса, театърът не само отправи истинско предизвикателство към обществеността, но и пое много атаки. Тогава творческият екип, съставен от режисьора Галин Стоев и актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, прие  предизвикателството и отговори с публичен прочит на пиесата, като предизвика дискусия за въздействието на текста, в която се включиха изявени обществени дейци, журналисти, психолози, лекари и социолози. Така още преди премиерата на спектакъла в общественото пространство се сблъскаха диаметрално противоположни мнения за темите и проблемите в пиесата.
Несъмнено в "Монолози за вагината" Ева Енслър с драстична откровеност и същевременно чрез един високо поетизиран текст разглежда във философски, нравствен и социален план интимния свят на съвременната жена. В основата на пиесата е залегнал автентичен материал от 250 разговора с жени от различни възрасти, социално положение, раси, националности и религии, които придават на драматургията силен публицистичен заряд. След премиерата и през изминалите години постановката на "Монолози за вагината" се наложи преди всичко като стойностен художествен факт и като спектакъл, поставящ ясно и откровено острите и понякога жестоки в прозренията си проблеми за насилието върху жени в съвременния свят.
За по-малко от един театрален сезон постановката успя не само да предизвика интереса и вниманието на публиката, но и да получи сериозна обществена подкрепа. Творческата подкрепа за представлението също не закъсня и спектакълът беше удостоен с награда за главна женска роля на трите актриси Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова. После бе номиниран и за наградите "Аскеер 2001" за режисура в лицето на Галин Стоев и за изгряваща звезда на Снежина Петрова. През 2003 г. за ролята си в спектакъла Цветана Манева беше удостоена със званието почетен професор на Нов български университет. На 1 март 2001 г. на сцената на Театър 199 със специалното участие на авторката Ева Енслър бе изигран благотворителен спектакъл на "Монолози за вагината", като средствата от продажба на билети са предоставени на асоциация "Анимус". Събитието стана повод за среща на жени от Босна, Косово, Сърбия, Хърватия и Македония и дискусия по проблемите, свързани с насилието над жени.
През 2002 г. започна проектът на Театър 199 "Раздрана тишина" - като своеобразно продължение на поредицата от събития, инициирани от театъра и неговите партньори - медии и неправителствени организации, с акцент на дейността борба с насилието върху жени през изминалите години. Целта на проекта е да направи представлението "Монолози за вагината" достояние на публиката във възможно най-много места в страната и особено там, където съществуват или се зараждат организации, чиято цел е борба срещу насилието над жени. Така спектакълът е показан в над 25 града из цяла България и благодарение на своята проблематика и сериозни сценични постижения достигна впечатляващия юбилей от 200 представления и над 52 хиляди зрители.

Вяра Коларова, Цветана Манева и Снежина Петрова в сцена от спектакъла

Авторката на пиесата Ева Енслър на среща с българската публика

Снежина Петрова, Цветана Манева и Вяра Коларова в сцена от спектакъла
Снимки Симон Варсано

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ