24 Септември 2020четвъртък03:13 ч.

Друмник

/ брой: 50

автор:Велин Георгиев

visibility 1203

Този човек се родее с Матей Миткалото. Откакто го помня, а това са вече три-четири десетилетия, все отива някъде, знае къде и защо. И отново обратно - към Пазарджик, където живее. И току ни призове на премиера на поредната книга - сборник с негови очерци и интервюта, с публицистика. И уж е седнал в компания, участва в някакъв разговор, но все си поглежда часовника - някъде трябва да бъде в еди-колко си часа, или да хване еди-кой си превоз за еди-къде си. И все ми се струва, че дял в неговото друмничество има името му - Продрум. А и фамилията - Димов. И той е като дима от комина. И може би най-често чувам този негов глас по телефона - привет ми праща от Пазарджик.
Десетки са книгите му в моята домашна библиотека. Преди няколко дни прибавих и най-новата - "Гласът на моя път". Значи, вървейки по друма, той си говори с пътя, щом е турил това заглавие на автобиографичното си четиво. Пътят е нарисуван на корицата и той отвежда в дълбочина в селски дом. Май това е родното му място в Лисичево, Пазарджишко. В тази доста обемиста книга има накрая и "принудителен" послепис. Той се е принудил сам да направи някакви пояснения. Книгата е четиво за масовия читател, дори за юноши и по-малки. Защото е простичко повествование, една романизирана автобиография, разказана сърдечно, човешки, без опит да ни каже: "Вижте ме..." А казва: "Ето, това съм аз." И в книгата все още върви един неуморим друмник. От адрес към адрес. От човек към човек. От творец към творец. За да зафиксира чужди творчески биографии и творчески следи, а паралелно с чуждите - и своята. Той и сега е много популярна личност - из цяло Българско. Така е, защото той е друмник - той, Продрум... А знае, че пътища не съществуват, те се правят с ходене. Та затова и на осемдесет и пет си казва: "Давай напред."
Юбилейно тържество по случай 85 години от рождението на писателя Продрум Димов ще се състои на 15 март от 17.30 ч. в Националния клуб на БСП на ул. "Позитано" 20. Слово за юбиляря ще произнесе председателят на СБП Боян Ангелов. Рецитал ще изнесе актрисата Богдана Вульпе.

 

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ