16 Октомври 2019сряда18:54 ч.

Духът на японската кукла Бунраку се пренася в Пловдив и София

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 227

Дните на японската култура в България продължават със седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла Бунраку. Публиката ще има възможност да се наслади на куклено-театрални представления в София и Пловдив. Началото ще бъде дадено днес, 19 септември, от 19 ч. в Държавния куклен театър в Пловдив.
Японският традиционен куклен театър, наречен Бунраку, е едно от трите традиционни японски театрални изкуства. Заедно с другите две - Но и Кабуки, той е част от списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Бунраку е различно от всички останали куклени театрални форми по света. То съчетава три елемента - кукловоди, музикант и таю (разказвач). Целта му е да запази, развива и предава на следващите поколения изкуството на куклената драма. Обединени и в синхрон елементите му представят пред публиката интересни човешки истории по различен и запомнящ се начин.
Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japan Fest Foundation.
Спектакъла "Принцът на морето и принцът на земята" ще види на 20 септември софийската публика в Театър "Българска армия". На 27 септември от 19 ч. в Столичния куклен театър ще има представление и лекция "Духът на японската кукла Бунраку". Програмата в Пловдив предвижда още спектакъла "Топография на японската кукла" - на 21 септември от 19 ч. и представление и лекция "Духът на японската кукла Бунраку" - на 28 септември от 19 ч., в салона на ДКТ.

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 384

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ