27 Март 2023понеделник11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

ПОСОКИ

Духовни послания от "Седмото тепе"

Теодосий Спасов и Валя Балканска откриват на 12 януари мащабната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата"

/ брой: 2

автор:Пенка Калинкова

visibility 2063

Всички ще могат да видят официалното откриване на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" на своите телевизори и това е добро утешение, предвид студения януари и стълпотворението на хора на едно неголямо пространство в близост до северния вход на тунела в Пловдив. Основа на програмата е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, строена специално за тържественото начало на събитието. Някои я наричат "Вавилонската кула", но едва ли е много сполучливо, въпреки гениалната картина на Питер Брьогел Стария, по-редно би било да я наречем "Седмото тепе" - онова незримото, на поезията и изкуствата, за което мечтаят поети като Александър Секулов и художници като Атанас Хранов, както и много други.

Теодосий Спасов открива спектакъла "Ние сме всички цветове" с произведение, създадено от него специално за повода. Участват над 200 кукери от целия регион, ансамбъл "Тракия" и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи.

Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в която участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона. 1000 граждани на Пловдив също се качват на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. Ангажирани са и 150 деца от Спортното училище "Васил Левски".

Спектакълът "Ние сме всички цветове" завършва с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколкочасов сет на живо след шоуто.

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видеодизайнът - на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници - Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Програмата започва предишния ден, на 11 януари. Мащабна ретроспективна изложба под наслов "Необозримо за Кольо К." ще представи  творчеството на обичания пловдивски художник, възпитаник на Училището за сценични кадри, днес НГСЕИ, Кольо Карамфилов. Деца, вдъхновени от творчеството му, на 13 януари ще рисуват - едно великолепно хрумване на колегите от Градската художествена галерия. И Регионалният етнографски музей предлага интересна експозиция на традиционни народни музикални инструменти, станали популярни след Освобождението - цигулка, виола, цитра, мандолина... "Преоткриване на наследството" е другата, фотографската изложба на същия музей - градски пейзажи запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Изобщо 11 януари се очертава като ден за кротки разходки из Пловдив, из неговите галерии и музеи като специално ще акцентирам и върху "Дим. Истории за тютюна" в т.нар. СКЛАД (седалището на ОФ "Пловдив 2019"). Мнозина са гледали филма ми "Истории от тютюневия град" (2009, БНТ Пловдив) и чели книгата ми със същото заглавие и няма как да не направят връзка между тях и предстоящата изложба. Още повече че прожекцията на филма, дискусията по него и моя и на студенти от АМТИИ и две пловдивски училища по изкуствата фотографска изложба, бяха първото събитие след спечелване на титлата през 2014 г. в същия този склад на улица "Екзарх Йосиф" 16. Интересът беше завиден. Дано да не ни разочарова новата изложба на голям и млад творчески екип, разположена върху много по-голяма площ и реализирана с много средства и ресурси, тя ще продължи до края на март.

На 11 януари внимание заслужава и концертът в Балабановата къща, посветен на двама велики - 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов. Естествено, че в по-късните часове ще има и концерт на известни пловдивски музиканти на откритата сцена "Ядрото" в сърцето на Капана. Прояви на сцена "Ядрото" ще има и в събота и неделя, между изпълнителите ще бъде и духов оркестър от италианския град Матера - другата Европейска столица на културата през 2019-а. На площад "Стефан Стамболов" в деня на официалното откриване ще се представят с концертни програми читалищата от Тракийския и Родопския регион. На Главната улица ще може да се види изложбата "Изкуството на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство". След откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", което започва в 19 ч. на 12 януари и ще продължи час и половина, бихте могли да се насочите към ЦарСимеоновата градина, където около Пеещите фонтани ще бъде представен огнен спектакъл от Жар театър и Fireter. От 21,30 ч. "Акага" ще свири на сцена "Ядрото".

В неделния ден ще продължат разходките из Пловдив - по галерии и музеи: "Музейко" ще гостува в залата на Историческия музей на ул. "Ангел Букорещлиев" под Сахат тепе с пътуващата изложба "Еврика" за едни от най-популярните открития през ХIХ и ХХ век. В Лъки Дом на киното ще бъде прожектиран документалният филм на Димитър Петков "Черказки хроники" във връзка с  мащабната изложба "Неосветените дворове" и по повод 90 години от рождението на писателя Йордан Радичков, а домакин на изложбата е къщата "Мексиканска графика" в Стария град. Януари наистина е месец на Радичков. А в Пловдивската  опера с интерес очакваме същия ден, в неделя, да се състои премиерата на "Мария от Буенос Айрес" - танго опера от Пиацола, реж. Веселка Кунчева, с участието на Люси Дяковска.

През годината, освен културната програма, ще видим - надяваме се, множество откривания, поне такива са обещанията - на ремонтирания площад "Централен", на новата изложбена зала на "Гладстон" 32, на кино "Космос" на същата улица... Кой знае, може би и на зоопарка досами Гребния канал, за Концертната зала имам колебания. Във всеки случай така обещава инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив и председател на УС на ОФ "Пловдив 2019". Вярвам и не вярвам. Но дори да не се случат тези откривания - туристически интерес към Пловдив ще има. Ако не в зимните месеци, то в пролетно-летните и есенните при всички случаи, така че ще се напълнят кесиите на туроператори, на ресторантьори и таксиметрови шофьори. Да се опазим от наивни и незрели открития, твърдения и сравнения, които напоследък идват от екипа на фондацията, с Първото българско изложение и други културни надпревари и стълпотворения. Разбираеми са техните притеснения, но за сведение, в продължение на 75 дни пловдивското изложение през 1892 г. е посетено от близо 168 000 души. За 6 месеца една пустош е превърната в чудесен парк, засадени са 264 дървета и издигнати 36 павилиона и двайсетина други обекта по проект на най-знаменити наши и чуждестранни архитекти. Само 14 години след Освобождението България е показала "нещо смайващо и привлекателно" - обозначила се е категорично върху икономическата и културната карта на Европа и света.

Голямата полза от "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", ще търсим в развитието и основанията на младите поколения да припознаят истинските, невременни стойности на своя град и да се опитат да бъдат негови достойни стопани.

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 267

По-строги санкции на пътя от утре

автор:Дума

visibility 210

Застудяване и валежи от сняг и дъжд през новата седмица

автор:Дума

visibility 487

БСП организира жива верига на паметника Альоша

автор:Дума

visibility 431

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 82

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 83

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ