29 Ноември 2023сряда02:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПОСОКИ

Духовни послания от "Седмото тепе"

Теодосий Спасов и Валя Балканска откриват на 12 януари мащабната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата"

/ брой: 2

автор:Пенка Калинкова

visibility 2031

Всички ще могат да видят официалното откриване на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" на своите телевизори и това е добро утешение, предвид студения януари и стълпотворението на хора на едно неголямо пространство в близост до северния вход на тунела в Пловдив. Основа на програмата е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, строена специално за тържественото начало на събитието. Някои я наричат "Вавилонската кула", но едва ли е много сполучливо, въпреки гениалната картина на Питер Брьогел Стария, по-редно би било да я наречем "Седмото тепе" - онова незримото, на поезията и изкуствата, за което мечтаят поети като Александър Секулов и художници като Атанас Хранов, както и много други.

Теодосий Спасов открива спектакъла "Ние сме всички цветове" с произведение, създадено от него специално за повода. Участват над 200 кукери от целия регион, ансамбъл "Тракия" и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи.

Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в която участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона. 1000 граждани на Пловдив също се качват на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. Ангажирани са и 150 деца от Спортното училище "Васил Левски".

Спектакълът "Ние сме всички цветове" завършва с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколкочасов сет на живо след шоуто.

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видеодизайнът - на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници - Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Програмата започва предишния ден, на 11 януари. Мащабна ретроспективна изложба под наслов "Необозримо за Кольо К." ще представи  творчеството на обичания пловдивски художник, възпитаник на Училището за сценични кадри, днес НГСЕИ, Кольо Карамфилов. Деца, вдъхновени от творчеството му, на 13 януари ще рисуват - едно великолепно хрумване на колегите от Градската художествена галерия. И Регионалният етнографски музей предлага интересна експозиция на традиционни народни музикални инструменти, станали популярни след Освобождението - цигулка, виола, цитра, мандолина... "Преоткриване на наследството" е другата, фотографската изложба на същия музей - градски пейзажи запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Изобщо 11 януари се очертава като ден за кротки разходки из Пловдив, из неговите галерии и музеи като специално ще акцентирам и върху "Дим. Истории за тютюна" в т.нар. СКЛАД (седалището на ОФ "Пловдив 2019"). Мнозина са гледали филма ми "Истории от тютюневия град" (2009, БНТ Пловдив) и чели книгата ми със същото заглавие и няма как да не направят връзка между тях и предстоящата изложба. Още повече че прожекцията на филма, дискусията по него и моя и на студенти от АМТИИ и две пловдивски училища по изкуствата фотографска изложба, бяха първото събитие след спечелване на титлата през 2014 г. в същия този склад на улица "Екзарх Йосиф" 16. Интересът беше завиден. Дано да не ни разочарова новата изложба на голям и млад творчески екип, разположена върху много по-голяма площ и реализирана с много средства и ресурси, тя ще продължи до края на март.

На 11 януари внимание заслужава и концертът в Балабановата къща, посветен на двама велики - 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов. Естествено, че в по-късните часове ще има и концерт на известни пловдивски музиканти на откритата сцена "Ядрото" в сърцето на Капана. Прояви на сцена "Ядрото" ще има и в събота и неделя, между изпълнителите ще бъде и духов оркестър от италианския град Матера - другата Европейска столица на културата през 2019-а. На площад "Стефан Стамболов" в деня на официалното откриване ще се представят с концертни програми читалищата от Тракийския и Родопския регион. На Главната улица ще може да се види изложбата "Изкуството на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство". След откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", което започва в 19 ч. на 12 януари и ще продължи час и половина, бихте могли да се насочите към ЦарСимеоновата градина, където около Пеещите фонтани ще бъде представен огнен спектакъл от Жар театър и Fireter. От 21,30 ч. "Акага" ще свири на сцена "Ядрото".

В неделния ден ще продължат разходките из Пловдив - по галерии и музеи: "Музейко" ще гостува в залата на Историческия музей на ул. "Ангел Букорещлиев" под Сахат тепе с пътуващата изложба "Еврика" за едни от най-популярните открития през ХIХ и ХХ век. В Лъки Дом на киното ще бъде прожектиран документалният филм на Димитър Петков "Черказки хроники" във връзка с  мащабната изложба "Неосветените дворове" и по повод 90 години от рождението на писателя Йордан Радичков, а домакин на изложбата е къщата "Мексиканска графика" в Стария град. Януари наистина е месец на Радичков. А в Пловдивската  опера с интерес очакваме същия ден, в неделя, да се състои премиерата на "Мария от Буенос Айрес" - танго опера от Пиацола, реж. Веселка Кунчева, с участието на Люси Дяковска.

През годината, освен културната програма, ще видим - надяваме се, множество откривания, поне такива са обещанията - на ремонтирания площад "Централен", на новата изложбена зала на "Гладстон" 32, на кино "Космос" на същата улица... Кой знае, може би и на зоопарка досами Гребния канал, за Концертната зала имам колебания. Във всеки случай така обещава инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив и председател на УС на ОФ "Пловдив 2019". Вярвам и не вярвам. Но дори да не се случат тези откривания - туристически интерес към Пловдив ще има. Ако не в зимните месеци, то в пролетно-летните и есенните при всички случаи, така че ще се напълнят кесиите на туроператори, на ресторантьори и таксиметрови шофьори. Да се опазим от наивни и незрели открития, твърдения и сравнения, които напоследък идват от екипа на фондацията, с Първото българско изложение и други културни надпревари и стълпотворения. Разбираеми са техните притеснения, но за сведение, в продължение на 75 дни пловдивското изложение през 1892 г. е посетено от близо 168 000 души. За 6 месеца една пустош е превърната в чудесен парк, засадени са 264 дървета и издигнати 36 павилиона и двайсетина други обекта по проект на най-знаменити наши и чуждестранни архитекти. Само 14 години след Освобождението България е показала "нещо смайващо и привлекателно" - обозначила се е категорично върху икономическата и културната карта на Европа и света.

Голямата полза от "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", ще търсим в развитието и основанията на младите поколения да припознаят истинските, невременни стойности на своя град и да се опитат да бъдат негови достойни стопани.

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 243

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 239

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 278

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 243

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ