03 Август 2021вторник08:13 ч.

Два свята

/ брой: 168

автор:Ина Михайлова

visibility 1643

Няма ток, няма нет, няма климатик, няма телефон, магазините не работят, а дискотеките пустеят. Горе-долу така изглеждаше ситуацията по част от Черноморието в разгара на летния сезон заради две големи аварии. Не е приятно за летовниците и за бизнеса, защото лятото не е девет месеца, както казват по морето. От браншови камари и организации светкавично подостриха моливите и заизчисляваха пропуснати ползи и загуби. И надуха сирените за изнервени туристи и отлив от курортите. Но нищо фатално, нали?
Фатални можеха да бъдат последиците от решението, което някой костюмар в добре охладен офис е взел - да остави 120 миньори под земята - без ток, а оттам без въздух и под угрозата на покачващото се ниво на водата, за сметка на неоновите светлини по лазурния бряг. Чудно, въз основа на какви критерии от електроразпределителното дружество са оставили без ток хората от мината, които са консуматор "Първа категория" и със специално изградена подстанция, а приоритетно са захранили с напрежение казината в Слънчев бряг? Явно критериите са солидно мотивирани като бизнес и финанси, но твърде далеч от хората. А за хуманност и цена на човешкия живот тук и дума не може да става.
Заради авариралия електропровод цялото кралско (пардон, министерско) воинство реагира адекватно - бившият прокурист на електроразпределителното дружество, оставило миньорите под земята, понастоящем министър Трайков и заместниците му отиват на място, за да разговарят с... ръководството на курорта Слънчев бряг и хотелиери. Сезон е, а и на туризма се разчита, за да вкара някой лев в хазната. А хората под земята - кучета ги яли, те дупки в бюджета не пълнят!
Навярно "адекватна" е и реакцията на един български генерал от легендарната военноморска база "Атия", който можел да помогне на хората от Поморие с агрегат, но... в понеделник. Да, добре би било за в бъдеще в петък да няма аварии и бедствия. А всичко да се случва така, както е написано в инструкциите и критериите.
"Героите" на вчерашния ден ще извадят солидни аргументи в подкрепа на действията и решенията си. При това подобаващо обвити в членове, алинеи и параграфи на закони, правилници, разпоредби, заповеди, инструкции, указания. Написани от хора за хора. Но се оказа, че казината са по-важни от живота на хората под земята. Както преди ден десетина шивачки, затворени в асансьор, се превърнаха в разменна монета за поредния жаден за печалба работодател. Защо и кой иска да раздели света, в който живеем?

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ