10 Август 2020понеделник22:58 ч.

Два свята в "Жълтата гостенка"

Марияна Коева разказва за предизвикателствата пред днешния актьор

/ брой: 126

автор:Надежда Ушева

visibility 3278

За мен Арт театър е поле за изява не само като актьор, но и като сценограф, вече имам до известна степен и опит като постановчик, споделя Марияна Коева, чийто режисьорски дебют е спектакълът "Жълтата гостенка" по Христо Смирненски. Следващата дата е на 21 юни отново в Учебния драматичен театър при НАТФИЗ "Кр. Сарафов".   
Засега обаче младата актриса е на мнение, че се чувства добре в кожата на актьора и не иска да сменя амплоато си. Може би не съм пораснала достатъчно, да поема пътя на режисьора. Работата е доста отговорна, смята Коева, която пресъздава и част от образите в "Жълтата гостенка".
Това беше моят проект за магистърската ми работа, с който кандидатствах в академията, обясни за ДУМА авторката на идеята. В търсенето на материал първата й мисъл е свързана с "Приказка за стълбата", но едно от нещата, към които се стреми, е да има по-малко действащи лица в спектакъла. Случайно се спира на "Жълтата гостенка". Всичките й познати са много впечатлени от избора. Казаха ми, че постановката е много тежка, разказа Марияна, която развива в минорна тоналност борбата, желанието на майката да спаси детето си, което... умира. 
В спектакъла, в който основно участват абсолвенти от класа на доц. Александър Илиев от  "Театър на движението", се пресъздават два свята, съществуващи паралелно. Единият е макросветът -  сивата маса от хора, попаднали в потока на всекидневието. И микросветът, който се изразява в личния проблем на лирическия герой, чието време е преброено...
Питам Марияна Коева какво е в днешно време да си актьор.
- Предизвикателство - бързо отговаря тя. - Човек, избрал този път, трябва да има воля, търпение, здрави нерви. Трудно е. Културата има нужда от финансова подкрепа, за да съществува. Няма ли я, колкото и да се опитваме с енергия и с добро желание да постигнем нещо, винаги се стига до пари. До това да си наемем техника, да си платим наема и т.н.
Интересно е, че родителите на Марияна като малка я насочват към спорта, но после майка й решава да я запише на танци. В момента, в който видях през прозореца хора, занимаващи се с пантомима, казах: Искам там! Може би това си е бил моят избор, за което не съжалявам, признава вече порасналото момиче, което осъществява мечтата си. 
Завършила е актьорство за драматичен театър - пантомима в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". По-късно защитава и магистратура. Попада в трупата на Арт театър покрай съпруга си Камен Коев, който е в редиците му 1-2 години преди нея. Първоначално започва да помага за осветлението, техническите неща, докато в един момент режисьорката Надя Асенова й предлага да участва в детска пиеса и да бъде неин сценограф. През 2001 г. правят заедно "Тайната на златното ключе" - спектакъл, който слага началото на творческата й кариера.
Освен "Жълтата гостенка" Марияна играе в "Как г-н Мокинпот се спаси от нещастието" (14 юни, Учебния театър). На 24 юни в читалище "Н. Хайтов" ще бъде представена комедията "Пази главата" от 19 ч. Тези представления са посветени на 18-ия рожден ден на Арт театър, научи ДУМА от Милена Червенкова.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 92

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 129

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 147

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 413

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ