06 Август 2020четвъртък18:51 ч.

Снимка "Гега ню"

Петолиния

Двама знаменити творци в "Приятелство в записи"

Музикалната компания "Гега ню" представя произведения от Панчо Владигеров в изпълнение на Красимир Гатев

/ брой: 1

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1109

Единият е признат за класик на българската музика още приживе. Другият е един от най-поетичните пианисти. Панчо Владигеров и Красимир Гатев. Албумът "Приятелство в записи" празнува два огромни таланта и дългото им музикално партньорство. Така Музикалната компания "Гега ню" почита 75-годишнината от рождението на Красимир Гатев и 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.

Владигеров е гениалният композитор и импровизатор, с мащабен и виртуозен стил, с многопластова звучност, богатство на хармонии, цветове и интонации, безпогрешно разпознаваем, национален и световен.

Стилът на Гатев е прецизен, тънко чувствителен и автентичен, вглъбен в музикалната изразност на Владигеровите композиции. Гатев безспорно е сред най-добрите български пианисти на своето време. "Красимир Гатев разпява инструмента до най-големите му възможности" - така определя клавирната му виртуозност музикалната критичка Олга Шурбанова.

Взискателният композитор Владигеров определя деликатната интерпретация на пианиста Гатев като еталон за изпълнението на творбите му. Изпълненията на Красимир Гатев, събрани от "Гега ню", остават и досега ненадминати. Подборът от произведения илюстрира еволюцията и основните характеристики на Владигеровия стил и обхваща период от над 60 години.

Вариациите върху българската народна песен "Горда Стара планина", опус 3, са написани в Германия през 1916 г. от едва 17-годишния Владигеров. Половин век по-късно песента става национален химн на България. През 1977 г. Красимир Гатев изпълнява монументалните Вариации в концертна програма. "Истински изпълнителски подвиг е изнасянето на капиталния цикъл Вариации "Горда Стара планина". Тази творба изисква от изпълнителя много зрялост и майсторство. И трябва да се подчертае, че Красимир Гатев наистина притежава тези качества", казва в рецензията след концерта проф. Константин Ганев.

В "Класично и романтично", опус 24, старинната форма е изпълнена със свежо съдържание и народностни интонации. Любопитно е, че Владигеров пише допълнителни детайлни бележки за всички темпови и динамични нюанси в творбата, за да я чуе изпълнителят точно така, както я чува и чувства композиторът. Този цикъл е любим за пианистите от всички поколения. Еталонът е Красимир Гатев.

За изпълнението на пиесите из циклите "Епизоди", опус 36, и "Акварели", опус 37,  белгийски критик се удивлява как "при Гатев техниката проправя път към емоционалното преживяване на музикалната мисъл".

Последните два опуса на композитора - "Четири фрески", опус 69 (1977), и "Три багатели", опус 70 (1978), са посветени на Красимир Гатев. Документалните записи са от премиерата на творбите, състояла се след смъртта на Панчо Владигеров. И двата цикъла завършват с "Хумореска" - любим жанр на Владигеров, известен и с тънкото си чувство за ирония и самоирония. "Хумореските" са в известен смисъл метафората на живота на композитора, преминал през две световни войни.

Албумът е издаден съвместно с фондация "Красимир Гатев" и къщата-музей "Панчо Владигеров". Премиерата му ще бъде през февруари с концертно изпълнение на някои от знаменитите творби, включени в компактдиска.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 681

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 462

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ