20 Септември 2021понеделник12:30 ч.

Димитър Филов

На фокус

Двата полюса на семейство Филови

Баща и син с противоположни възгледи и ориентации

/ брой: 150

visibility 242

Доц., д.ф.н. Гено МАТЕЕВ

Димитър Филов (1846-1887) има голям принос за Освобождението на България, за свободата и нейната независимост. Той е баща на проф. Богдан Филов. Затова не се споменава името му на национални празници, в исторически материали и пр., с изключение на някои енциклопедии. Това е неправилно. Дори поради факта, че при трагичната гибел на Димитър Филов, неговият син е на 4 г.
Димитър Генков Филов е роден през 1846 г. в Калофер. Баща му, Генко Филов, е търговец-абаджия. Къщата им е съседна на тази на народния учител и книжовник Ботьо Петков и от детски години съществува приятелство между Христо Ботев и Димитър Филов. В родния град Димитър учи при Ботьо Петков, получил образование в Одеса. От него Димитър Филов се учи на

любов към Русия

и интерес към руските класици. През 1862 г. Димитър Филов получава от посолството на Русия стипендия за Одеската семинария с помощта на Найден Геров. След завършване на образованието си Димитър Филов учителства в Калоферско. Завръща се в Русия, която става негова втора родина. Учителства в Бесарабия. През 1869 г. постъпва в Одеското военно училище, което завършва през 1871 г. с чин подпоручик. После служи шест години в руската армия. Негови колеги са Данаил Николаев и Сава Муткуров. Когато Александър II обявява Руско-турската освободителна война 1877/1878 г., Димитър Филов става доброволец. Сражава се под командването на ген. Гурко. След освобождението на Търново е назначен за командир на опълченска рота при ген. Столетов. Сражава се геройски с ротата си при боевете за Стара Загора, в епичните боеве на Шипка и Шейново. След Освобождението кап. Филов служи като офицер в Сливен, Стара Загора, а после - в Източна Румелия, в Пловдив, като командир на учебния батальон и на милицията.
На 11 ноември 1880 г. капитан Димитър Филов създава семейство с Елисавета Сахатчиева. Кумува им Данаил Николаев. През 1881 г. в Сливен се ражда първият им син Святополк, на 28 март 1883 г. в Стара Загора

на бял свят се появява вторият им син Богдан

а третият им син Любомир е роден през 1885 г. в Русе. Святополк и Любомир почиват рано.
През февруари 1885 г. в Пловдив е създаден таен революционен централен комитет по инициатива и начело със Захарий Стоянов, с цел Съединението на Източна Румелия с Княжество България и окончателното освобождение на България. Членове на комитета са Иван Андонов, кап. Чардафон Велики (Продан Тишков), кап. Димитър Филов, Димитър Ризов и др. Подготовката и осъществяването на Съединението става с активното участие на майор Райчо Николов, майор Димитър Филов, майор Димитър Николов, майор Сава Муткуров и кап. Чардафон Велики. Избухва Сръбско-българската война през септември 1885 г. Командир на централната колона е майор Димитър Филов. Тя овладява Цариброд и Пирот. Произведеният подполковник Димитър Филов е назначен след войната за командир на Трета пехотна бригада в Русе. Министър-председателят Стефан Стамболов назначава майор Димитър Николаев за министър на войната. С решаващата роля на Стефан Стамболов начело на държавата застава Фердинанд I. При влошените отношения с България Русия скъсва дипломатическите си отношения с нея.
В Русе и Силистра проруски настроени чинове устройват офицерски бунтове. На 19 февруари 1887 г. избухва бунтът в Русе под ръководството на Тома Кърджиев, майор Атанас Узунов и подполк. Димитър Филов. Премиерът Стефан Стамболов и министърът на войната Димитър Николаев заповядват на майор Рачо Петров да бъде

безпощаден с русофилите

и по бързата процедура да бъдат осъдени. След мъчения са осъдени на смърт и разстреляни девет души, сред които Олимпи Панов, Атанас Узунов, Тома Кърджиев, Димитър Филов - пристигайки от Румъния с лодка, към русенския бряг той е прострелян и тежко ранен издъхва в болница в Русе. Оказва се, че в армията влиянието на русофобите начело със Стамболов e силно и мечтата на русофилите в Русенския и Силистренския военни бунтове за приятелски отношения с Русия пропада. Свидна жертва в тази неравна борба е подполк. Димитър Филов.

Богдан Филов

Неговият син Богдан Филов израства като учен и политик, но е германофил, антисемит, прохитлерист, антикомунист и русофоб.
Професор Богдан Димитров Филов е известен учен археолог и поклонник на хитлеризма. След завършване на средно образование в София следва класическа филология и история във Вюрцбург, Лайпциг, Германия (1901-1904 г.). Защитава докторска дисертация през 1906 г. във Фрайбург, Германия, през 1907-1909 г. специализира в Бон, Париж и Рим. От 1911 до 1920 г. е директор на Народния археологически музей, а до 1929 г. - на Българския археологически институт. До 1940 г. е изследовател по археология. От 1926 г. е професор в Софийския университет, където от 1931 до 1944 г. е ректор. През 1923 г. влиза в Берлинската масонска ложа. От 1937 до 1944 г. е и председател на БАН.Проф. Богдан Филов е

министър-председател на Царство България

от 25 февруари 1940 г. до 14 септември 1943 г., а след това е един от тримата регенти след смъртта на цар Борис III. Kaто министър-председател оглавява фашисткото и прохитлеристкото правителство. На 1 март 1941 г. във Виена проф. Филов подписва заедно с Адолф Хитлер влизането на Царство България в тристранния пакт Рим-Берлин-Токио, въпреки предупреждението на Лондон, Вашингтон и Москва. От март 1941 г. до 25 август 1944 г. у нас е настанена 560-хилядна хитлеристка армия с дислокация за Югославия, Гърция и СССР. На 6 април от България немците нападат Югославия и за две седмици я овладяват, а после окупират Гърция.
На 12 декември 1941 г. Министерският съвет взема решение България да обяви война на великите сили Великобритания и САЩ, а на 13 декември 1944 г. проф. Богдан Филов внася в Народното събрание решението на Министерския съвет и то се приема с "ура" и овации от всички с изключение на опозицията. Тази война струва жертви и разруха на София, Враца, Казанлък и други градове.
През 1992 г. по настояване и с предговор на акад. Илчо Димитров са публикувани дневниците на проф. Богдан Филов, д-р Евдокия Филова и ген. Адолф Бекерле - посланик на Германия в България. Семейство Богдан Филов и Евдокия Филова (Кита) като германофили са били

в близки отношения с Хитлер

Рибентроп, Бекерле и са разговаряли на немски език. Проф. Филов е вярвал в непобедимостта на Третия райх. Дори когато Червената армия приближава Румъния, той казва: "Немците ще се справят!" Имал е отрицателно отношение към Съветския съюз.
В дневника си Филов е записал при среща с цар Борис III следното: "...и ние вече би трябвало да вземем участие в борбата против болшевиките... ние сме единствените в Европа, които не вземаме участие в тази борба."
Проф. Филов оглавява прохитлеристко правителство (според У. Чърчил) и е антисемит. След обсъждане на еврейския въпрос с Димитър Пешев и разговора му с владиката Стефан, Филов е записал: "Сега виждам действително какво голямо влияние имат евреите и колко са вредни". През декември 1940 г. Богдан Филов е вносител на гласувания от парламента антиеврейски Закон за защита на нацията (ЗЗН). За прочистване на евреите е създал специална институция с директор Александър Белев и секретарка Лиляна Паница. Сключили са договор с Германия за 20 000 евреи. Депортирани са чрез пристанище Лом за лагера на смъртта Треблинка от Беломорска Тракия 4058, от Македония - 7144, от Пиротско - 185, всичко 11 387 евреи. За превоз на евреите с шлепове от Лом до Виена България е заплатила по 200 немски марки за всеки. Известно е как бяха спасени 48 000 евреи от вътрешността на страната ни.
Проф. Богдан Филов води

активна борба с антифашистите

чрез блокади, специални части, а от януари 1944 г. е включена и армия от 110 000 души за ликвидиране на партизаните. Филов е наредил например блокада на София на 2 декември 1942 г. и на 3 декември е записал: "Блокадата се проведе сполучливо и с доста добри резултати, заловени са 36 търсени от полицията комунисти". След убийството на ген. Христо Луков и на един агент проф. Богдан Филов на 17 ноември 1943 г. заявява пред царя и министър Габровски: "Трябва да използваме тези убийства, за да засилим борбата против комунизма и еврейството". Филов е измислил прилагане на контрачети - група полицаи, облечени като партизани, които ходят на лов за нелегални. На територията на Югославия и Гърция са вършени брутални злодеяния от българските окупационни войски.
Правителството на Филов е ориентирало за Германия 85% от българския износ. Някои от договорите Германия е трябвало да изплати след победата. Оказа се, че няма кой да ги плати...
На 9 септември 1944 г. в еуфорията Богдан Филов решава да бяга от България заедно с бившите министри Димитър Василев и Добри Божилов - скрили се в посолството на Турция заради бомбардировките в Чамкория (Боровец). На 13 септември 1944 г. група партизани, облечени като полицаи, ръководени от Евгени Каменов (след 1944 г. Каменов става академик и дипломат), арестува проф. Филов. Предаден е на Народния съд. Осъден е на смърт заедно с други 46 души от "елита" - регенти, министри, народни представители, генерали и полковници. Присъдата е произнесена на 2 февруари 1945 г. и е изпълнена през нощта на Софийските централни гробища в ров от авиобомба.
През 1996 г. присъдата бе отменена за всички осъдени от Народния съд. Сега българските крайно десни ги обявиха за жертви на комунизма и им направиха паметник, а жертвите на фашизма са обявени за терористи. В Европа имаше само още един паметник на фашисти - в Мадрид, но през 2019 г. той бе премахнат.


ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ