25 Юли 2021неделя13:18 ч.

Две опери и три балета ще гледаме на Царевец

"Атила" и "Лакме", "Вардар", "Кармен" и "Зорба Гъркът" са постановките, включени в тазгодишното издание на "Сцена на вековете"

/ брой: 161

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 44

Старата столица на България Велико Търново е мястото, което преди четвърт век режисьорът Пламен Карталов превърна в оперна арена на исторически събития, пресъздадени в неговите незабравими грандиозни постановки - оперите "Ивайло" от Марин Големинов (1985) и "Цар Калоян" от Панчо Владигеров (1987). Самият Марин Големинов приема поканата да дирижира спектакъла на "Ивайло", а постановката на "Цар Калоян" сбъдва дългогодишната мечта на Панчо Владигеров творбата му да се представи там, където се развива и историческото действие.

  Братята Орлин и Венцеслав Анастасови отново ще излязат заедно в "Атила"
Снимки Виктор Викторов


През 2008 г. режисьорът възстановява уникалния оперен фестивал, като през следващите години представя оперите "Турандот" от Пучини, "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Княз Игор" от Бородин и "Дон Карлос" от Верди.
Благодарение на творческото въображение и новаторската художествена концепция на Пламен Карталов "Царевец" оживява в "Сцена на вековете" - уникален български оперен фестивал на открито. Това ново художествено явление за реализиране на оперни постановки на исторически места получи огромно национално и международно признание.

Диана Василева ще гледаме в ролята на Лакм

Тази година Софийската опера и балет ще представи своите постановки - оперите "Атила" от Джузепе Верди (на 29, 30 и 31 юли) и "Лакме" от Лео Делиб (5, 6 и 7 август). И три балетни заглавия са в афиша на Летния фестивал "Сцена на вековете", посветен на юбилейния сезон 120 години българско оперно изкуство. Това са "Вардар" по музика на Панчо Владигеров и "Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин (2 август), и "Зорба Гъркът" от Микис Теодоракис (3 август), научи ДУМА от Галина Минчева.
В "Атила" публиката ще има възможност да се наслади на изкуството на артистите Орлин Анастасов и Мартин Цонев (Атила), Венцеслав Анастасов и Бисер Георгиев (Ецио), Радостина Николаева и Баясгалан Дашням (Одабела), Даниел Дамянов и Калуди Калудов (Форесто), оркестъра и хора на Софийската опера и балет, диригент Алесандро Санджорджи, режисьор Пламен Карталов.
В "Лакме" ще участват Бисер Георгиев (Нилаканта), Диана Василева (Лакме), Диана Генова (Малика), Георги Султанов и Даниел Острецов (Джералд), Александър Крунев (Фредерик) и др., оркестър, хор и балет на Софийската опера и балет. Диригент на спектакъла е Лоран Кампелон, режисьор - Пламен Карталов.
Момчил Младенов е хореограф и постановчик на балета по музика на Панчо Владигеров "Вардар". Сценография и декор Боян Белчев, костюми Християна Михалева-Зорбалиева, художничка Каталина Милева. Участват Никола Хаджитанев, Сара-Нора Кръстева, Катерина Петрова, Диана Новева, Диляна Никифорова, солисти и ансамбъл на балета на Софийската опера и балет.
Хореографията и режисурата на "Кармен" е на Алберто Алонсо, асистент хореографка е Соня Алонсо, художник на декора Борян Белчев, на костюмите Християна Михалева-Зорбалиева. Ролите изпълняват Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Еленко Иванов, Катерина Петрова, ансамбъл на балета на Софийската опера и балет.
Обожавания от балетоманите "Зорба Гъркът" ще претворят Росен Канев, Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов, Сара-Нора Кръстева и ансамбъл на балета на Софийската опера и балет. Хореографията, режисурата и либретото са на Лорка Масине, асистент хореографка е Анна Кжишков, художник на декора Валентин Топенчаров, художничка-консултантка на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ