24 Септември 2020четвъртък00:57 ч.

Точката над И-то

Двете остриета на партийните телевизии

/ брой: 217

автор:Иво Атанасов

visibility 2909

Решението на СЕМ да регистрира телевизия на БСП получи неочаквана подкрепа, макар и непряка, от десни анализатори като медийния експерт проф. Нели Огнянова и Полина Паунова. До този момент господстваше мнението, че партийните телевизии са явление, несрещано почти никъде другаде в ЕС. Появата им у нас се осъждаше дълго. Най-вече, защото от тях не може да се очаква плурализъм, а пропаганда на едни или други политически идеи и практики. С течение на времето обаче форматът на партийните телевизии се оказа тесен за политическите послания. Доц. Георги Лозанов отбеляза по време на Световната среща на българските медии в Скопие, че полека-лека журналистиката започна да отстъпва на пропагандата. Страшното е, че пропагандата се представя за журналистика, с което се руши журналистическата професия. Журналистиката гарантира правото на избор, а пропагандата го отнема.

Медийният спец обясни този обрат с края на либерализма. Това сигурно слага отпечатък и върху нашата действителност, но трябва да се добавят и други аргументи. Най-важният сред които е, че големите медии трудно биха съществували, ако не са близки с властта. И не заради познатото от миналото телефонно право, а заради парите. Една част от финансирането им идва чрез обявени от самото правителство обществени поръчки, а друга - чрез рекламодателите, основните сред които са свързани с властимащите. За да оцеляват, тези медии правят компромиси с журналистиката в полза на пропагандата.

В тази ситуация партийните телевизии получават своеобразна реабилитация. Дори някои десни коментатори, при които демократизмът е същност, а не фасада, не могат да си затварят очите, че далеч по-неприемлива е пропагандата, която се лее от обявилите се за безпристрастни медии. Не заради самото съдържание на посланията, а заради това, че аудиторията не е предупредена. Вместо обективно отразяване на фактите и независимост на позициите, на нея й се поднася проправителствена пропаганда.

В това отношение партийните телевизии са пределно откровени, а зрителят е наясно какво да очаква. Ако има време и желание, ще превключи няколко телевизии и сам ще си извади най-малкото общо кратно за трактовката на събитията. Ако не, ще се подложи на пропагандата, която сам си е избрал. А не на обработката от страна на медии, които го заблуждават, че са неутрални, а всъщност са партийно позиционирани. Нещо повече: ако дадена партия смята, че идеите и политиките й са в интерес на мнозинството, тя няма нужда да превръща телевизията си в агиттабло. Достатъчно й е да я направи обективна. И с това й качество да печели терен сред множеството жадни да обработват - явно или скрито - зрителя доставчици на телевизионно съдържание.

Партийната медия обаче може да бъде и нож с две остриета. Типичен пример е скандалното интервю на Валери Симеонов за "кресливите жени", "спекулиращи" със своите "уж болни деца". Ако подопечната му телевизия СКАТ не го беше записала и излъчила, никой нямаше да разбере, че е произнесъл скверните слова. Толкова ли е нямало кой да се сети, че това изявление злепоставя вицепремиера? Или пък на някого все пак му е минало през ума, но не е посмял да се опълчи на партийното началство. Та да се стигне дотам 81 на сто от населението да иска оставката му. Безкритичното отношение към своите е другото острие на партийната телевизия, което обаче се забива безпощадно не в опонента, а в собствената плът.

 

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ