10 Август 2020понеделник22:46 ч.

Двулична позиция

/ брой: 133

автор:Юри Михалков

visibility 334

Становището на американското посолство за протестите у нас напомня за поговорка "И вълкът сит, и агнето цяло". Зад привидната принципност личи аморфност на позицията, избягване да се персонализират процесите и да се даде по-еднозначна и категорична оценка за управлението на ГЕРБ.

На първо четене становището звучи правилно. Подкрепят се протестите, призовава се за надпартийна съдебна система и за върховенство на закона. "Никой не е над закона", патетично завършва становището. Нищо чудно немалка част от протестиращите да го възприемат като "рамо" и да го размахват пред Министерския съвет.

Но на второ четене нещата стават съвсем други. "Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина, никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа в туитър главният прокурор Иван Гешев.

И какво излиза? Тези, срещу които уж е насочено становището, изкарват, че Вашингтон подкрепя всъщност тях, а не протестите. "И вълкът сит, и агнето цяло". Излиза и като в една друга поговорка: "Крадецът вика "Дръжте крадеца!". 

Но Гешев, а зад него и правителството, налагат своя прочит на становището, защото то самото им дава повод за това. С изразените или по-скоро с неизразените позиции то може да се разиграва като коз и от двете страни. Вместо да бъде коз само в ръцете на протестиращите. Нищо чудно Гешев и властта като цяло да тръгнат да доказват, че "никой не е над закона" с манипулативни наказателни операции срещу конкретни фигури от протестите и изобщо срещу противниците на властта.

Гешев нямаше да има поводи за благодарност, ако становището на САЩ бе изразило публична подкрепа за искането на протестиращите за смяна на мафиотския и олигархичен модел на управление у нас. Нали уж Америка навсякъде по света се бори срещу това! Или посолството на САЩ не желае доброто на страната ни?

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 92

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 129

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 147

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 413

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ