17 Февруари 2020понеделник06:15 ч.

Позиция

Двуличностно управление

/ брой: 186

автор:Николай Слатински

visibility 1849

Журналистически, спортни, бизнес, финансови и подобни разнопосочни страсти пречат да се види главното в картината и не позволяват на хората да прозрат какво се случва, за да дадат отпор на случващото се у нас.
В държавата ни се установява двулично, т.е. двуличностно управление - в смисъл на управление на две лица. Единият върви напред с големите пари, другият - с голямата власт. Този, който върви с големите пари, чрез тях получава голяма власт. Този, който върви с голямата власт, чрез нея получава големи пари.
Това е тоталитарно управление, независимо чрез каква фасадна демокрация се прикрива, с какви неправителствени организации като че ли спори и при помощта на какви исторически компромиси се легитимира.
Когато това двулично, т.е. двуличностно управление набележи някого (завод, фирма, вестник, футболен отбор, собственик на недвижим или движим актив с голямо значение и стойност) и му вдигне мерника, то хвърля срещу него конкретна държавна институция и й нарежда да го смачка.
Потърпевшият, извадил малшанса да бъде набелязан и да му бъде вдигнат мерника от въпросното тоталитарно управление на големите пари и голямата власт, е принуден да води на практика война срещу държавна институция, т.е. срещу държавата. А никой не е в състояние да спечели каквато и да е било битка срещу държавата. Още повече срещу държавата, която е превърната в послушен и покорен инструмент на едно ново тоталитарно управление, контролиращо парламент, правителство, съдебна система, медии.
Изходът от подобна битка на набедения с държавата е ясен и предрешен. Така двуличното, т.е. двуличностно управление употребява конкретната държавна институция, а това означава, че то употребява държавата, измива си ръцете с нея и остава зад сцената, зад кулисите, демек – така реши съответната държавна институция, а значи – така реши държавата, така реши законът!
Още римляните са знаели, че по-страшно от беззаконието е избирателното, репресивно, наказателно, егоистично мотивирано използване на законите. При беззаконието разумното общество би могло да регулира някак функционирането си чрез обичаите, ценностите, религията, нравствеността, традицията и др.
При избирателното, репресивно, наказателно, егоистично мотивирано използване на законите държавата се превръща в репресивна машина, в топор в ръцете на реално държащите властта, в гилотина, която се храни със съпротивляващи се, с протестиращи, недоволни, почтени, съвестни, будни хора.
Единствената утеха е, че който какъв топор вади, от такъв топор умира. И че когато гилотината се превръща в инструмент на властдържащите, тя рано или късно отсича и техните глави.

ФЕЙСБУК, със съкращения

БСП иска общината да чисти София

автор:Деси Велева

visibility 106

/ брой: 32

Два дни на протести в Благоевград

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 32

Започнаха районните конференции на БСП в София

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 32

Борисов отрича да знае за подслушването на президента

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 32

МВФ: Плоският данък увеличава неравенството в България

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 32

Инфлацията надхвърли 4% за пръв път от 7 г.

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 32

Забавяне на икономическия растеж до 3,5% в края на 2019 г.

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 32

Северна Македония разпусна парламента си

автор:Дума

visibility 46

Настъпление в Алепо под турско прикритие

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 32

Франция и Полша сблъскаха визиите си за Русия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 32

Додик вещае разпад на БиХ до 10 години

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 32

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 117

/ брой: 32

Другото мнение

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 32

Талантът на Дякона

автор:Лъчезар Еленков

visibility 106

/ брой: 32

Васил Левски - призваният

автор:Петра Ташева

visibility 96

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ