13 Април 2021вторник14:32 ч.

Двулика дипломатичност

/ брой: 206

автор:Валентин Георгиев

visibility 168

България трябва да положи големи усилия за реформиране на пенсионната система, борбата с бедността и безработицата сред младите. Страната има огромна необходимост от подобряване на стандарта на живота, както и от поддържане на икономическия растеж... Не, това не е критикарска реч на някой наш опозиционер. Това са напътствия, дадени лично от шефа на Европейската комисия Жозе Барозу. Само че изречени не в София, а пред френския вестник "Лез еко". Точно 4 дни, след като същият този Барозу в прав текст заяви следното пред Борисов: "Всеки път, когато идвам в България, силно се впечатлявам от динамичния напредък на страната и искам да благодаря на премиера Борисов за активния принос в Европейския съюз и за начина, по който управлява България".     
Кога уважаемият господин Барозу казва истината? Защото, ако страната наистина се управляваше добре, безработицата и бедността нямаше да са толкова голям проблем.
Дипломатичният тон към властта на всеки чужд големец, който ни посещава, е разбираем, но донякъде. Етикетът от общи снимки, задължителни усмивки и взаимна куртоазия ги има навсякъде. Дори нестандартното фамилиарничене с нашия Първи е обяснимо - такъв "патент" на поведение сме си създали от 3 години насам и явно отвън също са го забелязали.
Но да спестяваш важни забележки, които впоследствие тиражираш в чуждите медии, е най-малкото израз на двулика игра. Такова поведение отправя разнопосочни сигнали, които объркват или създават погрешни очаквания. А спекулациите впоследствие разбираемо вземат връх.
Да не говорим за откровеното противоречие в казаното преди дни от Барозу за Шенген относно готовността ни и острият евродоклад на Брюксел отпреди месец и нещо. Защото ако наистина сме готови, както той твърди пред Борисов, ако ЕК наистина ни иска там, нямаше да продължи мониторинга над страната и да ни размаха за пореден път пръст, че не се справяме с корупцията и организираната престъпност. Впрочем отлагането бе препотвърдено и вчера от комисар Вивиан Рединг.
Но да се върнем на пресния призив за борбата с бедността и безработицата. Не е нужно да се казваш Барозу, за да прецениш и с просто око, че българите още дълго време ще си останат най-бедните в Европа. И че заради безизходицата тук всеки трети изразява готовност да емигрира.
Не така обаче мисли Борисов. Помните ли онази прословута стенограма от заседанието на кабинета в началото на февруари, където заявява, че "средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна, сме най-бедните, но ако дадем реалните данни - сигурно няма да е така".
Е, очевидно правителството и хората в България живеят в два различни свята. Добре е, че поне в Европа го осъзнават. 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ