15 Август 2020събота14:13 ч.

DW: Германия печели милиарди от дълговата криза в ЕС

/ брой: 168

автор:Дума

visibility 62

Германия се оплаква, че носи основната част от бремето на кризата в еврозоната и помощите за Гърция. Тя била плащала най-дебелите сметки.
"Нищо друго не е било по-далеч от истината през последните 18 месеца", твърди икономистът Фолкер Хелмайер. Истината е, казва той, че Германия печели 2% годишно от лихви на базата на гаранциите си за страните с голям бюджетен дефицит. Това според изчисленията му означава, че през последната година и половина Берлин е изкарал 700 млн. евро.
Икономистът казва още, че на практика слабостта на дефицитните държави стимулира германския капиталов пазар. "Нашият бонус съставлява 1,5% от потенциала за рефинансиране на капиталовия пазар. Като съчетаем този фактор за последните 18 месеца с новите емисии на германските финансови институти, с падеж от 5 до 30 години, излиза, че германските данъкоплатци са спечелили 18 милиарда евро."
Според Хелмайер това означава, че германските данъкоплатци не са понесли никакви щети, напротив: те разполагат с чиста печалба от 18 млрд. евро под формата на евтини рекапитализации на финансовия пазар - плюс лихви върху гаранционната маса. Германският икономист подчертава, че това ниско лихвено равнище стимулира още повече растежа на германската икономика.
Вследствие от това развитие се увеличавали постъпленията в държавната хазна, а подобряването на обстановката на пазара на работната сила понижавало социалните разходи. "Ако теглим чертата под всичко дотук, ще се окаже, че през последните 18 месеца сме получили чиста парична изгода от 20 милиарда евро", казва Хелмайер.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ