02 Юни 2020вторник03:04 ч.

Дядо Либен и Хаджи Генчо на сцената

Музикалният театър връща в афиша си класиката "Българи от старо време"

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 788

Музикалният театър отново включва в репертоара си оперетата на Асен Карастоянов "Българи от старо време", станала национално-жанрова класика, рекордьор по броя постановки на всички музикални сцени в страната. Премиерните представления са на 18, 19 и 26 март от 19 ч., съобщиха за ДУМА от екипа. Спектакълът е копродукция с НФА "Филип Кутев".
Оперетата е създадена от Асен Карастоянов през 1959 г., специално за трупата на театъра по едноименната повест на Любен Каравелов. Комедийният сюжет на възрожденската творба, талантливо жанрово драматизиран от актьора Коста Райнов и виталната музика на Асен Карастоянов, с искрящо остроумие извайват образи и сцени, дълбоко стаени в родовата памет на българина. Пародираният с добросърдечна ирония патриархален възрожденски ред, светоглед, нрави, обичаи на семейната общност, препращат случващото се на сцената към съвременните нравствени стойности и реалности.
Безкрайните препирни между "тези стари котараци" Дядо Либен и Хаджи Генчо (българските Монтеки и Капулети - сравнението е на доц. д-р Румяна Каракостова от Институт за изследване на изкуствата - БАН), тяхното политиканство "московците или ингилизите" напомня спорове и дебати от нашето съвремие. Ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен се интерпретират от популярните комици Руслан Мъйнов и Стефан Рядков.
Спектакълът е наситен с много фолклорни празнично-обредни танци и ритуали, пресъздадени от хореографите и танцьорите от НФА "Филип Кутев". Режисьор е Николай Априлов, диригент постановчик - Огнян Митонов, диригент - Людмил Горчев. Сценографията е на Атанас Велянов, костюмите - на Марияна Попова и Диляна Първанова, хореограф е Ивайло Иванов.
В ролите ще видим Марияна Арсенова, Станимира Василева, Олга Динова, Светлана Захариева, Добрина Икономова, Еделина Кънева, Юлия Маринова, Катерина Тупарова, Деница Шопова, Александър Василев, Румен Григоров, Александър Мутафчийски, Иван Панев, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Богомил Спиров, Георги Ханджиев, хора, балета и оркестъра на ДМТ "Ст. Македонски". След кастинг в спектакъла са избрани да участват и младите изпълнители Аглика Петрова, Ростислав Байрактаров и Хрисимир Дамянов.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ