13 Април 2021вторник12:41 ч.

Дянков, ти си следващият

/ брой: 89

автор:Алеко Бичевски

visibility 1767

Ако си позволя да перефразирам заглавието на мемоарния роман на Любо Левчев "Ти си следващият", то "Дянков, ти си следващият" става изключително актуално. За всеки, който внимателно следи политическия живот в страната, не е трудно да предположи, че на чиновника от Световната банка Симеон Денков Дянков много скоро ще му се отдаде отлична възможност да напише спомените за своето кратко, но затова пък изключително зловредно пребиваване на поста министър на финансите. Това поне показва философията на управлението на Борисов. А тя е проста - не да се прави нещо, а да се търси оправдание, че не се прави нищо.
Две години се оправдаваха с предишните. Тройната коалиция, царя, Костов, последните 20 години. Б.Б., общо взето, чак до хан Аспарух се връщаше да търси виновници. В някои случаи се наложи да погледне и още по-назад. Да си спомним, че в един момент и траките се оказаха виновни, че са построили могили и пречат на мащабното строителство на магистрали. Магистрали, на които новата власт бе заложила бъдещето, мандата и себе дори. Сега обаче кой ще е виновен, че сакралните магистрали и скоростни пътища се нагънаха още преди да бъдат открити? А какво ще стане, като тръгнат и автомобилите и тежките тирове, не ни се мисли... Морето може да дойде чак да Стара Загора. Такова чувство ще имат щастливите шофьори, люлеейки се по вълнообразната настилка през последния един час до Бургас.
За тоталната деградация на здравеопазването, която е прекалено видима всекидневно от милиони недолекувани и захвърлени на произвола на болестите български граждани, отговорността хитро бе разпределена върху цели четирима министри на здравеопазването. Първите трима от тях, през горе-долу равни интервали, изгърмяха като тапи, отнасяйки със себе си и част от натрупания народен гняв.
После дойде фалитът на икономиката и провалът на строителството на АЕЦ "Белене". За тях нямаше как да бъде обвинен Борис III, Симеон II или Петър I, което наложи да бъде потърсен грешник в най-новата история. И това бе бившият икономически министър Трайков.
Така по логиката и философията на управлението следващият уволнен след Трайков ще е Дянков, както бе съобщено още в заглавието. Той ще го отнесе заради очевидния на всички факт, че в държавата, дето се вика, вече няма един лев. Или казано по научному - за провала на финансовата политика на Република България. Последните евростатистики показват, че нашата страна е европейски шампион по свиване на потреблението за миналата година. У нас този спад е 5,3%, при среден спад за Европейския съюз 1,3%, т.е. назад сме 4 пъти!
Елементарно, Дянков! Държавата не произвежда, няма данъци в бюджета, безработните се увеличават, хората нямат пари и не купуват, като не купуват, фирмите, които произвеждат, фалират, и примката около шията на страната се стяга. За тази ситуация, разбира се, пряко е отговорен Симеон Денков Дянков, който за три години доказа, че безспорно е един от 100-те най-слаби икономисти в света. Ако не е виновен той, значи е виновен самият Б.Б.! Което, разбира се, не може да се допусне и Дамоклевият меч надвисва над главицата на финансовия министър. Екзекуцията бе подготвена с фронталната атака на шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев към Дянков, която не би могла да е без височайшата санкция. Последва унищожителната декларация на БНБ срещу решението на кабинета да се посегне на Сребърния фонд. Така съдбата на нашия печален герой бе решена.
Източници от правителството твърдят, че финансовият министър бил в тотална изолация от колегите си, които, с широко разпространената по нашите географски ширини мижитурщина, вече благоразумно страняли от обречения. Само Веждито, кой знае защо, контактувал оше с него. След като не знаеше, че от 6 години Гена Димитрова е покойник, нищо чудно и сега да не е разбрал, че Дянков е пътник.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ