11 Април 2021неделя16:34 ч.

Единствената спечелена война на Миро Н.

/ брой: 35

автор:Алеко Бичевски

visibility 1340

Очевидно земеделският министър ще завърши мандата така, както и го започна - с показни мероприятия по телевизиите, бурна пиар дейност, безконечни командировки в Брюксел, неизменно със сочните пиарки, и лакардии, лакардии на селскостопанска тематика, от която ни заболяха ушите. Всъщност Миро Н. бе всичко - готвач, рибар, ловец, клоун, чучело, на което премиерът прилагаше хватки от джудо, само не и реален ръководител на земеделското ведомство.
През уикенда министърът на земеделието сътвори поредния си хит, в поредната си командировка на някакво животновъдно изложение в Солун, където той патетично обяви, че ще правим общ земеделски фронт с Гърция срещу Турция и Македония. Те, видите ли, имали наглостта да произвеждат по-евтини стоки от нас, въпреки че гърците получавали по 36 евро европейски субсидии, а българите по 13 евро. Ами точно там е проблемът бе, г-н Миро! Защо турци и македонци произвеждат по-качествено и по-евтино без субсидии? Защото там работят здраво, защото техните държави се грижат за своето селско стопанство, защото му създават съответните условия и стимули, организират съответния контрол и т.н. Т.е. всичко, което не се прави в България. За Гърция не знаем и няма да коментираме.
Освен това какъв общ фронт с Гърция, като ние внасяме огромни количества селскостопански стоки оттам, а гръцките банки държат около 1/3 от банковия пазар у нас. Какъв общ фронт срещу Турция, като това е икономика сред първите 10-15 в света, с ежегоден растеж на БВП по 6-7 до 10%! Какво ще предложим ние? Та Миро Н. едни субсидии на земеделците не може да изплати, защото ще фалира бюджетът и няма да останат пари за пенсии, по признанието на финансовия министър. По този повод един блогър коментира в интернет: "Явно боговете са решили да погребат българското селско стопанство, щом са лишили министъра от мозък". 
Вместо да се разхожда по изложения и да говори откровени нелепици, нека земеделският министър да се разходи по българските пазари. И да види, че над 90% от продукцията по тях е от внос. И това състояние не е паднало от Марс. То е пряко следствие от неговата политика в сектора.
Ето сега земеделското министерство предлага нова поправка в Закона за храните, която въвежда нови планини от бумащина, нови лицензи, нови проверки. Така се концентрира още власт в държавната администрация. Крайната цел явно е да останат съвсем малко фирми (сред тях и "нашите"), които надлежно да бъдат контролирани. Нов саблен удар по малкия и средния бизнес. Както и да го гледа човек, това си е нова корупционна идея да се изнудва бизнеса с някакъв вид законен рекет. Е, как ще се увеличава производството, как ще се снижават цените с такава политика?
Всичко се прави в угода на големите вериги с техните монополни цени и гарантирани рушвети. Много по-лесно се вкарват в "правия път" 50-60 вериги, отколкото 30-40 хиляди дребни търговци.
Интересно е обаче защо журналистите непрекъснато подминават един знаменателен факт. Дали е от разсеяност или причината са милионите европари, които земеделското министерство насочва сред медиите за реклама на европейски програми? Факт е обаче, че много отдавна Миро Н. не е питан защо бе уволнен като главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба? Не беше ли защото поради занижен контрол в България бе внесено и изядено тонове 20-годишно аржентинско месо? Може ли такъв кадър да бъде назначен за министър? Какво да очакваме от такъв човек, освен да разпростре непригодността си върху цялото ни селско стопанство.
Нека първо отговори на този въпрос и после да се захваща с обичайните си лакардии. За общи фронтове срещу Турция и Македония. А може би след време и срещу Индия, и Китай. Дето се вика, майтап да става. За съжаление войната срещу българското селско стопанство Миро Н. я спечели съвсем сериозно и ефективно. Всеки роден пазар е най-ярката илюстрация на това.   
 

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 885

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 854

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1099

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ