27 Март 2023понеделник11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Единство чрез баланс

Естония пое ротационното председателство на Съвета на Евросъюза

/ брой: 128

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2064

Единство чрез баланс - с това мото на 1 юли Естония пое 6-месечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. В Талин ясно си дават сметка, или поне така изглежда, за настоящата кризисна ситуация в ЕС. И то не само заради редицата проблеми пред общността, породени от външни фактори, а основно заради вътрешното състояние на съюза - все по-разединен, на няколко скорости отдавна, срещащ все по-голямо неодобрение сред европейските граждани, неспособен да отговори адекватно на реалните им нужди. Предвид факта, че все повече европейски страни надават глас срещу политиката, прокламирана от Брюксел, и поставят националните си интереси на първо място - нещо повече от естествено, но неприемано от локомотивите на ЕС. Правилният подход за спасяването на европейския проект не е ли всъщност четвъртият сценарий, предложен в "Бялата книга" на Европейската комисия - правим по-малко, но по-ефективно? Т.е. ЕС се меси в онези политики, в които сътрудничеството на общоевропейско ниво би било от по-голяма полза за европейците. В останалите се предпочита националният подход. И е важно постигането на баланса между европейски и национални политики. Както гласи и мотото на естонското председателство. Или пък някой от другите сценарии е точният? Или съществува шести? По-важното е, че е поставено началото на дискусиите за бъдещото на ЕС, защото повече от ясно е, че в този си вид не може да продължи напред. Времето ще покаже доколко резултатни ще са те. А то, времето, изобщо не ни създава усещане за комфорт, напротив - притиска ни.
"Ние вярваме, че Европа има множество общи ценности, въз основа на които успешно да се справя с всички предизвикателства и да се възползва максимално от всички възможности. Трябва да подпомогнем откритостта както в нашата икономика, така и в обществото ни, като в същото време гарантираме безопасността и сигурността. Нашата роля е да намерим баланса между различните възгледи, традиции и интереси в Европа днес, за да постигнем възможно най-добрия резултат за европейските граждани", така на официалния сайт на естонското председателство са резюмирани основните цели на Талин през следващите шест месеца начело на ЕС.
Всяка страна изготвя програма с приоритетите, които определят дневния ред на председателството й и, разбира се, са продиктувани от основните предизвикателства пред съюза. Ето и четирите приоритета на Талин:

Отворена и иновативна европейска икономика

Това означава развитие на бизнес среда, която подкрепя растежа, основан на знанието, и конкурентоспособността. За постигането на тази цел естонското председателство ще се съсредоточи върху защитата и насърчаването на четирите свободи на ЕС - свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали. Трябва да се гарантира възможно най-лесното предоставяне на услуги и започването на бизнес в рамките на ЕС, както и напредъкът на търговските преговори. Необходимо е създаването за компаниите на нови възможности за финансиране и осигуряването на стабилен банков сектор. Трябва да се изгради стабилен и добре функциониращ енергиен пазар. Основна е нужно да бъде и борбата с укриването на данъци, за да се осигури лоялна конкуренция.

Защитена и сигурна Европа

Само чрез общи действия и отстояване на единството на световната сцена, като насърчава мира, просперитета и стабилността, Евросъюзът може да осигури на гражданите си мирно и безопасно съществуване. За тази цел естонското председателство ще се съсредоточи върху засилване на борбата срещу тероризма и организираната престъпност, укрепване на вътрешната сигурност, както и защита на външните граници на ЕС чрез подобряване на сътрудничеството и използването на най-новите системи за обмен на информация. Евросъюзът трябва да продължи да работи усилено за справяне с мигрантската криза, както и за реформиране на общоевропейската система за убежище. Важно е поддържането и засилването на отношенията със страните от Източното партньорство. Талин смята, че е нужно увеличение на военните разходи, развитие на сътрудничеството в сферата на отбраната между европейските страни и ЕС-НАТО.

Дигитална Европа и свободно движение на данни

Европа трябва да използва предимствата на технологичния прогрес, който води до постоянна промяна за гражданите, бизнеса и правителствата. Естонското председателство ще се съсредоточи върху развитие на трансграничната електронна търговия и електронни услуги в полза на потребителите, производителите и предприятията, върху осигуряване на модерна и сигурна електронна комуникация, достъпна навсякъде в Европа, както и създаване на благоприятна среда за иновативни услуги, и върху насърчаване на трансграничните цифрови обществени услуги, които улесняват ежедневието ни.

Приобщаваща и устойчива Европа

Талин ще се стреми към подкрепа на равните възможности за висококачествено образование, заетост, достъп до услуги и развитие на умения. Устойчивата Европа се грижи за това и е ангажирана с постигането на по-чиста околна среда. "За постигането на това ние ще се фокусираме върху модернизирането на правилата, за да насърчим трудовата мобилност и свободното движение на хора, върху осигуряването на еднакви възможности на пазара на труда и социалното включване", се отбелязва на сайта на естонското председателство.
Трябва да се отбележи, че излизането на Великобритания от ЕС - тема, която тресе общността вече една година, няма да бъде във фокуса на естонското председателство. Както подчерта президентът Керсти Калюлайд, "покрай този процес всички разбраха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо". Разбира се, на официалната церемония по откриването на председателството тя не пропусна да изтъкне, че Естония не се страхува от Русия, защото е в НАТО. Естонците може и да са сполучили с измислянето точно на това мото - знак, че са прозрели истинските проблеми пред ЕС. От друга страна, обаче не спират с антируската си риторика, неосъзнавайки, че тя само пречи на ЕС, че пред общите опасности пред света сътрудничеството е в пъти за предпочитане от конфронтацията.Кадър от официалната церемония, поставяща началото на естонското председателство


А у нас - Боршош и кетъринг

Както България и Естония поема председателството за първи път. Страната е член на ЕС от 2004 г., приета е по време на т.нар. Източно разширяване на ЕС. България и Румъния също трябваше да бъдат приети тогава, но бяха "отложени" за след три години, през 2007 г. България ще поеме ротационното председателство на 1 януари 2018-а, а след нас е наред Австрия.
Макар у нас да говорим колко важно е да се представим подобаващо по време на 6-месечното председателство, май само си говорим, защото на практика общественият дебат по темата е доминиран от наподобяващи махленски свади и дребнотемия. Като че повече се вълнуваме от това колко кадърен или не е Боршош, тревожи ни повече кетърингът, отколкото да съумеем по време на председателството, доколкото е възможно, да извадим на дневен ред темите, които пряко ни засягат като държава член на ЕС. И отново сме на път да се изложим пред чужденците. Жалкото е, че в случая не става само въпрос за излагания, а за пропуснати шансове...

Примерът


Жан-Клод Юнкер никога не би могъл да стане президент на Естония, тъй като все още няма смартфон. Така председателят на Еврокомисията се пошегува на официалното откриване на председателството, като изтъкна колко е напреднала страната в областта на цифровизацията. Естония, която започна първите опити в електронизирането на услугите през 90-те години на миналия век, успешно служи за пример на останалите страни членки, що се отнася до електронното управление. По данни на статистиката въвеждането на електронен подпис в личните карти на естонците пести на държавата по 2 процента от БВП на година - към толкова ще се стремят да отделят страните членки на НАТО от бюджетите за отбрана. Информационните технологии пък осигуряват 7 процента от БВП на страната.
"Нямаме магистрали и не сме свикнали да управляваме автомобил с висока скорост", казва президентът Калюлайд. Но пък всички естонци имат "висока кибернетична хигиена". Ние пък в България си имаме магистрали и за нас, по-точно за управниците ни те са приоритет...
Сключването на брак и имотни сделки са сред малкото услуги, които не са електронизирани. Интересно е, че веднъж запитало естонците за мейла или адреса им, управлението няма право да им задава повторно този въпрос. Само 4 процента от 1,3-те милиона естонци не подават данъчните си декларации онлайн, а фирмите могат да общуват с администрацията само по електронен път. 85% от училищата са електронизирани, от повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони. Естония първа в света въвежда през 2005 г. електронното гласуване, достъпно от 116 държави. Всеки трети естонец избира управляващите онлайн и това прави изборите 2,5 пъти по-евтини.


 

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 267

По-строги санкции на пътя от утре

автор:Дума

visibility 210

Застудяване и валежи от сняг и дъжд през новата седмица

автор:Дума

visibility 487

БСП организира жива верига на паметника Альоша

автор:Дума

visibility 431

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 82

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 83

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ