22 Март 2023сряда20:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Една четвърт от гражданите на България са готови да емигрират

автор:Дума

visibility 369

Една четвърт от участвалите в проучването българи заявяват, че в случай че разполагат с всички нужни документи, биха отпътували да живеят в друга страна. Това демонстрират резултатите от в 57 страни, покриващо към две трети от световното население. Глобалните резултати сочат, че 36 на 100 от жителите са подготвени да мигрират в друга страна, информира БНР.

В България 25% показват такава подготвеност, болшинство от две трети (67%) дават отговор, че биха останали да живеят тук. Малцина (8%) са тези, които не могат да преценяват.

Противно на известната визия за настройките за миграция в страната ни, България се подрежда по-скоро на задните места в желанието на жителите за живот в чужбина.

Желанието за миграция измежду нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), да вземем за пример, е доста по-силно. Близки до нас в своите настройки пък са страни като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).

Обяснението за настройките у нас може да се дължи частично на продължителната десетилетна миграция към страните от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до обстановка, в която, който е поискал живот в чужбина, към този момент е отпътувал, отбелязва " Галъп ". Фактори като опция за отдалечена работа, повишение на виталния стандарт и достъп до услуги, метод на живот и артикули, не по-различни от тези в останалите страни от Европейски Съюз обаче, също не са за подценяване.

През последните години се следи и известна смяна на миграционните настройки в страната ни като цяло – резервират се високи равнищата на предпочитание за пътешестване в чужбина за обучение, развиване, подготовка, повече сигурност и по-високи приходи, само че не толкоз и за мигрирането за непрекъснато в друга страна. Животът в чужбина, въпреки и прелъстителен, придобива контури за съответен времеви небосвод – по-скоро подвижност, да вземем за пример при опциите за пътешестване в Европейски Съюз, а не миграция като съдбовно решение за живота.

Нагласите в страната ни са в сходство със междинните за Европейски Съюз. Там приблизително всеки трети би предпочел при опция да живее в друга страна. 59% от европейците пък избират да останат в страната, в която са и в този момент, показват от " Галъп ".

Резултатите от проучването в 57 страни демонстрират, че 36% от запитаните по света желаят да мигрират. Най-вече младежите в затруднена икономическа обстановка са измежду евентуалните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка.

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 800

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 569

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ