05 Август 2020сряда16:09 ч.

Пореден ремонт на ремонта на "Графа" в столицата

Позиция

Еднодневки за милиони

У нас всичко е с главата надолу - този, който не знае, който не е учил достатъчно, който не може, получава най-много

/ брой: 48

автор:Петра Ташева

visibility 1102

Всичко, построено в годините на злощастния преход, е некачествено. То е предадено недовършено и веднага се нуждае от ремонт. А парите за това строителство са безумно много. Това са пари народни, те са хвърлени кажи-речи  на вятъра. Защото никой не си гледа работата както трябва, а ей тъй - пет за четири, ден да мине друг да дойде, карай да върви... 

Кое да върви, като нищо не върви? Кой дава акъл, кой проверява, кой изпълнява? Отгоре до долу принципите са: пари да се печелят, качеството не е важно, очи да се замажат, богатството е на първо място. Кой се обогатява? Този, който не знае, който не може, който не работи! И тъй вече 30 години - години на разруха, на ликвидиране на построеното отпреди тях, което стърчи като руини в цялата страна. Строят се само скъпи еднодневки. Така е с пътищата, с преустройството на Ларгото в столицата, на площад "Славейков", на "Графа", на "Витошка", превърнати в площадки за непрекъснати ремонти и строежи за обогатяване на нови милионери. А народът страда, няма пари за повишаване на заплати и пенсии, няма средства за наука, за култура...

Столичната управа сега мисли за голямо преустройство на площад "Света Неделя", проектирано от известен, прочут чуждестранен архитект. Хубаво, но кой ще го изпълнява този проект? Пак тези, които си оставиха ръцете на предишните несполучливи обекти ли? Може би ще внесат и работници? Може ли всичко да се внесе? Да се внесат добри и съвестни изпълнители, специалисти, които да изработят всичко така, че то хем да пълни очите, хем да не е такова, че веднага да се нуждае от ремонт. Не, това не е възможно в нашите условия! Няма кой да извърши такъв "подвиг". Та нали българските добри архитекти, специалисти и работници точно заради тези условия на работа, заради несправедливите оценки на труда и заплащането им се изнесоха от България!

У нас всичко е с главата надолу - този, който не знае, който не е учил достатъчно, който не може, той получава най-много. Още в началото на промяната бе забравен най-важният принцип: Умният непрекъснато, цял живот се учи - той се усъвършенства, а глупакът знае само да поучава. Докато управниците са еднокнижници, докато те определят качеството на работа и цената на труда, все тъй ще е - ще се хабят народните пари, ще ставаме все по-бедни и само ще страдаме. Затова този замислен нов ремонт е по-добре да не се почва.  

А може би целта и тук е отново да се обогатят  някои? Защото държавата и управниците мислят само това - откъде да вземат повече пари. Целта им е печалбата. Затова "Витошка" не стана улица на културата, на книжарниците и киносалоните, а улица на кръчмите - за повече наеми, за повече пари за столичната управа. Резултатът днес е разбити плочи, няма тротоари, а само опасни руини, за чийто ремонт пак ще трябват много нови средства. Работниците също следват примера на управниците - и те не работят както трябва, а мислят само колко ще спечелят. 

Държавата иска неимоверно високи наеми за малки помещения по улиците и по пазарите. Търговците трудно издържат и си го изкарват от клиентите. Навсякъде и във всичко у нас е така и излиза, че ние сме принудени да се самоизяждаме. Ама не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава! А ние сме виновни, че си избираме такива управници!                                                                  

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ