17 Април 2021събота15:26 ч.

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

Предприемачите могат да разчитат на пари близо година след подаването на документи

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 813

Близо година, след като хиляди средни фирми в България подадоха заявления за финансова подкрепа от програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), парите още не са пристигнали по сметките им. Според данни на Министерството на икономиката, при сключени 1548 договора на обща стойност над 212,8 млн. лв. към 1 април са били изплатени 7,7 млн. лв. по 60 договора. Това означава, че само около 4% от фирмите със сключени договори реално са стигнали до парите, за които са били одобрени. В традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара антикризисните и противоепидемични мерки на правителството получиха изключителнно ниска оценка - само 17% от анкетираните одобряват икономическите мерки, а 27% подкрепят противоепидемичните. В огромното си мнозинство участниците в анкетата не одобряват предприетите мерки. За сравнение, при предишната икономическа криза през 2009-2010 г. тогавашните антикризисни мерки са били оценени положително от 29% от бизнеса. 

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показа, че фирмите изпитват сериозни затруднения при кандидатстването си за помощи по т.нар ковид мерки, коментира Любомир Левичаров, анализатор в БТПП. Той е организирал проучване  сред 210 браншови организации и фирми, различни по размер, от цялата страна. То показва, че най-голям интерес има към мярката по грантова схема от 3000 до 10 000 лв. за микро и малките предприятия. 54% от анкетираните са кандидатствали по тази програма. Това са около 5,7% от всички малки и микро компании в страната, които попадат по този размер, или около 24 000 компании. Общият размер, който са получили, като стойност е 191 млн. лв. Проблемът, който имат компаниите,  не е толкова по отношение на кандидатстването, колкото по отношение на скоростта, с която те получават помощта по тези мерки. По някоя от мерките този период достига и повече от 10 месеца, твърди Левичаров. 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 479

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ