16 Януари 2022неделя23:34 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Ефектът от европарите за възстановяване ще закъснее

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 88

България ще усети с известно закъснение ефекта от европарите за възстановяване от пандемията, но положителният ефект за икономиката ще е един от най-силните в ЕС.Това е основният извод от икономически анализ на Института за пазарна икономика за очакваните резултати от плана, въз основа на който България трябва да получи 12,6 млрд. лв. 

Документът беше пратен за одобрение в Брюксел със значително закъснение - на 15 октомври, а преди дни Европейската комисия поиска допълнителни два месеца, за да го оцени - до 15 февруари 2022 г. В него има две тежки теми, които са обект на преговори между София и Брюксел - графикът за закриване на въглищните централи и за правосъдна реформа. По оценки на Европейската комисия през 2024 г. България ще реализира едни от най-големите ефекти от плана върху БВП , както директно от изпълнението на плана (3%), така и индиректно като вторични ефекти от изпълнението на плановете на другите държави на съюза (0,7%), пише ИПИ.

По-голям ефект от плана се очаква единствено в Гърция, чиято икономика се очаква да дръпне напред с 4,1% благодарение на европарите. В България отлагането на реформите и проектите във втората половина на плана (след 2023 г.) може да се окаже загуба на ценно време, смятат икономистите от ИПИ. Според анализа им българският план е силно изтеглен във времето - "до степен да си задаваме въпроса дали това е план за възстановяване на растежа след тежка криза или инструмент за реализиране на някакви инвестиционни идеи далеч в бъдещето".

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 546

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 621

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ