25 Октомври 2020неделя12:47 ч.

Ех, мъко македонска

/ брой: 244

автор:Велиана Христова

visibility 1355

В началото на януари Бойко Борисов и Зоран Заев щели да се срещнат и щели били да обсъдят въпроса за езика. Ти да видиш! Както се казва: "Товарищ Сталин, Вы большой ученый"! Какво ли у нас не падна жертва на политиката. "Златните" български цигари, консерви и електрокари, дето хранеха държавата, ги пратиха на кино; загробиха енергийната ни сигурност с все реакторите на "Козлодуй" и с "Южен поток"; кое достойнство на България не унищожиха, барабар със спомена за него. Сега политиката застигна дори националната ни идентичност. Европа много ръкопляскала, когато Заев споменал "македонския език". А най-вече САЩ ръкопляскат, щото политическият им пъп е хвърлен в района ни. А ние?

Когато през 1945 г. взеха един български диалект и от него създадоха македонския език с декрет и сръбски букви, Сърбия бе сред победителите във войната, а България бе победена нацистка държава и си траеше - щастлива поне, че СССР не даде на Гърция да отнеме половината й територия. Добре, ама сега не сме след война, не сме победена държава, напротив - развиваме се цветущо, както вика Бащицата. Е, затваряме един по един вестници, които се усъмняват в това, но го правим демократично. Ами като не сме победена държава, тогава защо се оставяме чуждата политика да посегне дори връз това, което сме дали на света - кирилицата и езика ни; да посегне връз литературата и борбите ни за свобода на злочеста Македония, откъсната от България през юли 1878 г. заради игрите на Великите сили. А после пък създадена изкуствено като измислена нация с измислен език заради нашето слагачество пред Третия райх на Хитлер.    

Гърците сега си прибраха от Скопие заграбената от него античност, ние обаче отма даряваме на съседите средновековието си, наляло основите на мощната българска държава. Защо? Ами, за да вземели Северна Македония в НАТО. Нали бат'Бойко много обгрижва Балканите. Историята обаче ни учи, че на същите тия Балкани българите май че най-много сме били бити, почти винаги - с участието на Европа. Ала как да ни научи историята, като я изхвърлиха дори от учебниците! Няма вече кой да ни каже, че лакейството като държавна политика всеки път ни изхвърля на бунището. Затова и майчиното мляко си даваме. За да има мира, прегърнахме съседите да честваме заедно Кирил и Методий, дето общо с тях нямат. Сега ни викат, че те били създали... македонската азбука. Пуснахме кръвните си съседи като приятели в дома ни, те окрадоха каквото можаха, ние пак ги каним. "Трябва България да признае македонския език" - преди колко години това го рече... Екатерина Захариева? И още е министър тази жена! Тази нова македонизация я допуснахме преди, за да сме влезели ние в ЕС, сега пак се увъртаме, за да влезела Северна Македония в НАТО. Гърция се опълчи дори срещу конституцията на тая държава, за да не претендира за "македонско малцинство" на изток, ние си траем. Борисов измисли комисия, дето уж щяла да "изчисти" спора, Скопие направо плю отгоре й. А Заев се хили на бат'Бойко - бавиш се, давай националната идентичност! Кой не вижда, че сетне ще дойде ред на "малцинството" и на Пиринска Македония?      

Един Симеон Велики вече не можем да родим...               

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 31

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 79

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 133

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 37

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 852

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1338

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 555

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ