28 Септември 2020понеделник09:39 ч.

Памет

Ехо от един разстрел

Размисли след поетичния рецитал пред паметника на Вапцаров

/ брой: 142

автор:Велин Георгиев

visibility 1683

Току-що стана полунощ. Вече е двадесет и четвърти юли. Но продължавам да си мисля за земляка и събрата по перо от Банско. Изглежда още е в Гарнизонното стрелбище, свлякъл се до колонката - завързан, окървавен, но кръвта му все още не е изстинала, а той е вече безжизнен на това зловещо място. И дори не мисля за изминалите 76 години от разстрела...
Снощи (23 юли - б.р.) в рецитала пред неговия паметник на пъпа на София, в градинката зад Двореца, в който тогава е седяло величието цар Борис ІІІ, взех участие и аз в негова памет. Пред бронзовата му фигура, в естествен ръст, работникът и поетът Никола Вапцаров изслуша нашите поетични изповеди. Той много внимателно ни слушаше. А аз се опитах да чета мислите му. Това го мога... Ала в главата ми нахлуваха негови стихове.
Поетът Лъчезар Еленков прочете своето стихотворение и започна по памет да прави колаж от Вапцаровите "Моторни песни". Казах си, че това вече е нещо. Макар да се впечатлих от думите на поета Генадий Велчев, който ме върна към далечния вече ден на разстрела. Аз обаче гледах бронзовата фигура на Вапцаров и го видях да спуска мъртвото си чедо в гроба, казвайки: "Милото, то ударник щеше да ми стане..." Несъмнено тази дума ударник тогава е била с друга цена. Сега се е девалвирала. Докато слушах рецитала, се вглеждах и в лицето на поетесата Стоянка Боянова. И тя ме докосна с вярното си слово. Но се хванах за един стих от колажа на Вапцаровите стихове, които звучаха в главата ми с "автентичния" глас на моя земляк... "Тази земя, по която ходя сега,/ тази земя, която пролетен вятър събужда,/ тази земя не е моя земя,/ тази земя, простете, е чужда..." Май затова, когато Боян Ангелов ме повика пред микрофона, казах нещо подобно от своя репертоар. Така де. Нали ги чаткаме тези работи. Но когато си тръгнахме, на една друга Стоянка - поетесата Балева, казах, че Вапцаровите стихове са по-съвременни от нашите. Нашите са писани вчера, а неговите - днес. И е по-голям от вековните дървета в Борисовата градина.
Влязох в метрото, а ми се стори, че съм в тунела на Гарнизонното и съзрях увисналата окървавена фигура на земляка от Пиринско. И май се опитах да внуша на себе си, казвайки и на него: "Повикан пак от новите събития,/ ти няма да си между нас, Вапцаров..."
Докато пишех тези редове в първия час на новото денонощие, в мислите ми се мярна и баба Елена - майката, отишла при величието с молба за сина си. Но аз вече знаех продължението. И се хванах за ехото от разстрела... Само това.


 

Облачно, с превалявания

автор:Дума

visibility 0

Габрово с най-много нови случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 23

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 155

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 264

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 140

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 222

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ