15 Ноември 2019петък09:16 ч.

ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

автор:Дума

visibility 621

Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за мониторинг над България от страна на Европейската комисия. ЕК прие днес най-новия си доклад за напредъка на страната ни в съдебната реформа, борбата с корупцията по върховете и организираната престъпност. По-рано днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът ще отпадне. В текста на доклада обаче се казва, че Европейската комисия няма да вземе окончателно решение преди да се съобрази с мнението на Европейския съвет и на Европарламента.
В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада й от януари 2017 г. В документа се отбелязва "последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки". В същото време се изтъква, че страната ни трябва да положи усилия за трайното изпълнение на поетите ангажименти и за обличането им в закони.
Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на механизма за контрол е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Необходимо е обаче България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, пише в доклада. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.
Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент, се казва още в доклада.
Самият Юнкер коментира, че напредъкът на страната ни е достатъчен, за да се мисли за прекратяване на мониторинга. И той обаче добави, че първо ще изчака становищата на Парламента и на Съвета.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 191

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 168

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 255

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 164

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ