04 Юни 2020четвъртък06:55 ч.

ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

автор:Дума

visibility 1070

Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за мониторинг над България от страна на Европейската комисия. ЕК прие днес най-новия си доклад за напредъка на страната ни в съдебната реформа, борбата с корупцията по върховете и организираната престъпност. По-рано днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът ще отпадне. В текста на доклада обаче се казва, че Европейската комисия няма да вземе окончателно решение преди да се съобрази с мнението на Европейския съвет и на Европарламента.
В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада й от януари 2017 г. В документа се отбелязва "последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки". В същото време се изтъква, че страната ни трябва да положи усилия за трайното изпълнение на поетите ангажименти и за обличането им в закони.
Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на механизма за контрол е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Необходимо е обаче България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, пише в доклада. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.
Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент, се казва още в доклада.
Самият Юнкер коментира, че напредъкът на страната ни е достатъчен, за да се мисли за прекратяване на мониторинга. И той обаче добави, че първо ще изчака становищата на Парламента и на Съвета.

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 161

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ