04 Март 2021четвъртък21:34 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

ЕК готви удар срещу престъпността

Предлагат се нови правила за по-ефективно и всеобхватно отнемане на средства и имущества, придобити от незаконна дейност

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 0

Това ще укрепи способността на държавите в ЕС да конфискуват активи, които са били прехвърлени на трети страни, ще улесни отнемането на активи от престъпна дейност, дори когато заподозреният е избягал, и ще предостави възможност компетентните органи да обезпечават временно активите, за които е налице риск да изчезнат, ако не бъдат предприети действия.
В Европа всяка година в джобовете на престъпни групи и на мафията влизат стотици милиарди евро, отбелязва ЕК. Въпреки усилията на правоприлагащите органи в цяла Европа, голяма част от незаконните печалби остават в ръцете на престъпниците. Това прави престъпните групи по-силни и лишава европейските граждани от средства от данъци, които могат да бъдат инвестирани за медицински грижи или училища, се посочва в мотивите за предлаганите промени.
"Трябва да ударим престъпниците там, където боли най-много, като се стараем да им вземем парите, а печалбите им да върнем обратно в законната икономика, особено в сегашния период на криза, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Според нея правоприлагащите и съдебните органи трябва да разполагат с по-добри инструменти за проследяване на пътя на парите.
Сумите, възстановени от организираната престъпност, са скромни в сравнение с огромните доходи, натрупани от незаконни дейности като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малки оръжия, се посочва в съобщение на комисията. Според данни на ООН, общият размер на облагите от престъпна дейност, натрупани през 2009 г., е около 2,1 трилиона щатски долара, или 3,6 % на сто от световния БВП през същата година. Докато по-голямата част от тези "мръсни" пари се "изпират" и се реинвестират в законната икономика, в момента се обезпечават и конфискуват по-малко от 1 процент от облагите от престъпна дейност.
Продажбите на наркотици в ЕС се оценяват на 100 милиарда евро годишно, допълва комисията. Дава се за пример Италия, където облагите от организираната престъпност се оценяват на 150 милиарда евро годишно. През 2009 г. италианските органи временно са обезпечили активи от престъпна дейност на стойност около 800 милиона евро. През 2006 г. във Великобритания приходите от организираната престъпност се оценяват на 15 милиарда британски лири. През същата година 125 милиона британски лири са били възстановени от държавата. През 2009 г. в Германия са били иззети 113 милиона евро от дейности на организираната престъпност. Вероятните печалби за престъпниците в тези случаи се оценяват на около 903 милиона евро.
Улесняването на отнемането на имущество се очаква да затрудни престъпните дейности и да окаже възпиращ ефект върху престъпността. Възстановяването на повече активи в полза на държавата ще има значително отражение върху жертвите на престъпления, данъкоплатците и обществото, добавя комисията. След като бъдат конфискувани, облагите от престъпна дейност могат да бъдат повторно използвани за социални цели или за предоставяне на средства, които да бъдат реинвестирани в правоприлагането или в инициативи за предотвратяване на престъпността.
Новото предложение е свързано с установяването на по-ясни и по-ефикасни правила за отнемане на имущество, което не е пряко свързано с конкретно престъпление, но което очевидно е в резултат от подобни престъпни дейности на осъдения (т. нар. разширена конфискация). Очаква се то да укрепи правилата за конфискация на активи, които са прехвърлени от заподозрения на трети човек, който би трябвало да е подозирал, че тези активи са свързани с престъпна дейност (конфискация по отношение на трети страни).
Комисията предлага също въвеждането на гаранция, че предприетите действия за обезпечаване и конфискация на активи са балансирани със строги мерки за защита на основните права, особено за да се гарантира, че се зачитат презумпцията за невиновност и правото на собственост.
 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 194

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 7

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ