22 Септември 2020вторник14:59 ч.

ЕК напомни: Правата на демонстрантите да бъдат спазвани

автор:Дума

visibility 123

Европейската комисия призова правата на демонстрантите да бъдат спазвани, а действията на полицията да бъдат законосъобразни по повод протестите в България.

 "Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред", казаха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

 Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите, цитирани от БТА.

 Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

 В петък рано сутринта маскирани полицаи и жандармеристи разчистиха протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна.

 Говорителите на ЕК посочиха, че "общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС".

 Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

 ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед от събитията в България, с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.  

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ