04 Март 2021четвъртък20:58 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

ЕК ни подгони за разделянето на енергийните мрежи

Ако до два месеца не преструктурираме държавната енергетика, еврокомисията ще заведе иск срещу нас

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 6

Ако до два месеца България не преструктурира държавната енергетика и не отдели газовия и електроенергийния си оператори, срещу страната ни ще бъде заведен иск пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия вчера. Брюксел настоя и още седем други държави членки да въведат правилата от директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет, предаде пресслужбата на институцията. Страните от ЕС трябваше до 3 март 2011 г. да разделят енергийните си активи, така че преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи достъп на доставчиците до капацитета на инфраструктурата. България, Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния и Словакия не са информирали Брюксел за никакви мерки за транспонирането им, а Естония не е внесла информация за директивата за природния газ, посочиха от ЕК.
Еврокомисията ни предупреди през септември 2011 г., че започва наказателна процедура срещу България заради това, че все още не сме отделили като самостоятелни Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и газовия оператор "Булгартрансгаз". ЕСО продължава да е дъщерно дружество на Националната електрическа компания, която е собственик на мрежата високо напрежение, а ЕСО само е оператор.
В момента в парламента се разглеждат предложените от Министерството на икономиката поправки в Ззкона за енергетиката, които трябва да регламентират и работата на двата оператора по евродирективата. По последни данни кандидатите за преструктуриране на НЕК и ЕСО са деветима, а до края на февруари трябва да стане ясно кой от тях ще бъде избран. Реалното разделяне обаче ще стане факт едва в началото на следващата година, призна преди месец зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е в борда на БЕХ.
Ако се стигне до съд в Люксембург, това ще е второто заведено от ЕК дело срещу България в областта на енергетиката, след като през ноември 2011 г. Брюксел реши да ни подведе под отговорност заради това, че страната не осигурява равноправен достъп на доставчици до газовия си пазар.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 180

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 171

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ