02 Юни 2020вторник04:38 ч.

ЕК предлага фонд от 100 млрд. евро в помощ на работници и предприятия

автор:Дума

visibility 471

Европейската комисия предлага да се създаде инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията - да оцелеят, предаде пресслужбата на институцията.

Има и предложение всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението накоронавируса.  Земеделските стопани и рибарите, и най-нуждаещите се също ще получат подпомагане.

Мерките се основават на настоящия бюджет на общността и за тях ще се използва всяко свободно евро.

Трябва да използваме всичко, с което разполагаме, подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите й всички свободни средства трябва да бъдат пренасочени към борбата с коронавируса. Всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно, добави тя.

Фон дер Лайен обясни, че чрез новия инструмент за солидарност ще се мобилизират 100 милиарда евро, за да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Това е европейска солидарност, подчерта председателят на Еврокомисията.

Предвижда се тези 100 милиарда евро да бъдат осигурени под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, за да гарантират, че работниците ще получават доход, а предприятията ще запазят служителите си. Това ще позволи на хората да продължат да плащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще допринесе за осигуряването на така нужната стабилност на икономиката, се казва в съобщението на ЕК.

Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите членки, и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. Всички държави членки ще могат да използват този инструмент, но той ще бъде от особена важност за най-тежко засегнатите страни.

SURE ще подкрепя схеми за намалено работно време и подобни мерки, за да помогне на държавите да запазят работни места и да защитят наети служители и самостоятелно заети от риска да бъдат освободени от работа или да загубят дохода си. Фирмите ще могат временно да намалят работното време на служителите си или временно да спрат цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове.

Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.

Ще бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се въведат електронни ваучери, за да се намали рискът от зараза, и възможност за закупуване на предпазни средства за хората, които оказват помощ.

 

Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат необходимата им подкрепа от общата селскостопанска политика, например чрез предоставяне на повече време за внасяне на заявления за подпомагане и повече време, за да се даде възможност на администрациите да ги обработват, увеличаване на авансовите плащания при директни плащания и на плащанията за развитие на селските райони и осигуряване на допълнителна гъвкавост за проверките на място, за да се сведе до минимум необходимостта от физически контакт и да се намали административната тежест.

За да се гарантира, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна нужда от тях, ще бъдат възможни трансфери между фондовете, както и между категориите региони и между целите на политиките. Освен това ще отпаднат изискванията за съфинансиране, тъй като държавите членки вече използват всички свои средства за борба с кризата. Управлението ще бъде опростено.

Еврокомисията отбелязва, че въпреки положените сериозни производствени усилия от страна на промишлеността държавите членки все още се сблъскват с остър недостиг на предпазни средства и оборудване за дихателна защита в някои райони. Те също така не разполагат с достатъчно лечебни заведения и биха имали полза от възможността да преместват пациенти в райони с повече ресурси и да изпращат медицински персонал на местата, които са най-тежко засегнати. Освен това ще бъде необходима подкрепа за извършване на масови тестове, медицински изследвания, прилагане на нови лечения и производство, закупуване и разпределяне на ваксини в целия ЕС.

ЕС предлага да се използват всички налични средства от бюджета на ЕС за тази година, за да се отговори на нуждите на европейските здравни системи.

В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи - от обдишващи апарати до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери.

Втората област е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ