23 Януари 2021събота00:00 ч.

ЕК предлага фонд от 100 млрд. евро в помощ на работници и предприятия

автор:Дума

visibility 519

Европейската комисия предлага да се създаде инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията - да оцелеят, предаде пресслужбата на институцията.

Има и предложение всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението накоронавируса.  Земеделските стопани и рибарите, и най-нуждаещите се също ще получат подпомагане.

Мерките се основават на настоящия бюджет на общността и за тях ще се използва всяко свободно евро.

Трябва да използваме всичко, с което разполагаме, подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите й всички свободни средства трябва да бъдат пренасочени към борбата с коронавируса. Всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно, добави тя.

Фон дер Лайен обясни, че чрез новия инструмент за солидарност ще се мобилизират 100 милиарда евро, за да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Това е европейска солидарност, подчерта председателят на Еврокомисията.

Предвижда се тези 100 милиарда евро да бъдат осигурени под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, за да гарантират, че работниците ще получават доход, а предприятията ще запазят служителите си. Това ще позволи на хората да продължат да плащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще допринесе за осигуряването на така нужната стабилност на икономиката, се казва в съобщението на ЕК.

Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите членки, и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. Всички държави членки ще могат да използват този инструмент, но той ще бъде от особена важност за най-тежко засегнатите страни.

SURE ще подкрепя схеми за намалено работно време и подобни мерки, за да помогне на държавите да запазят работни места и да защитят наети служители и самостоятелно заети от риска да бъдат освободени от работа или да загубят дохода си. Фирмите ще могат временно да намалят работното време на служителите си или временно да спрат цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове.

Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.

Ще бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се въведат електронни ваучери, за да се намали рискът от зараза, и възможност за закупуване на предпазни средства за хората, които оказват помощ.

 

Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат необходимата им подкрепа от общата селскостопанска политика, например чрез предоставяне на повече време за внасяне на заявления за подпомагане и повече време, за да се даде възможност на администрациите да ги обработват, увеличаване на авансовите плащания при директни плащания и на плащанията за развитие на селските райони и осигуряване на допълнителна гъвкавост за проверките на място, за да се сведе до минимум необходимостта от физически контакт и да се намали административната тежест.

За да се гарантира, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна нужда от тях, ще бъдат възможни трансфери между фондовете, както и между категориите региони и между целите на политиките. Освен това ще отпаднат изискванията за съфинансиране, тъй като държавите членки вече използват всички свои средства за борба с кризата. Управлението ще бъде опростено.

Еврокомисията отбелязва, че въпреки положените сериозни производствени усилия от страна на промишлеността държавите членки все още се сблъскват с остър недостиг на предпазни средства и оборудване за дихателна защита в някои райони. Те също така не разполагат с достатъчно лечебни заведения и биха имали полза от възможността да преместват пациенти в райони с повече ресурси и да изпращат медицински персонал на местата, които са най-тежко засегнати. Освен това ще бъде необходима подкрепа за извършване на масови тестове, медицински изследвания, прилагане на нови лечения и производство, закупуване и разпределяне на ваксини в целия ЕС.

ЕС предлага да се използват всички налични средства от бюджета на ЕС за тази година, за да се отговори на нуждите на европейските здравни системи.

В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи - от обдишващи апарати до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери.

Втората област е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 414

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 526

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 518

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 262

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ