13 Декември 2019петък23:57 ч.

Екоадвокати с жалба срещу България в ЕК за 2,5 млрд. лв.

Страната ни давала на въглищните електроцентрали незаконна субсидия, твърдят те

/ брой: 118

автор:Светла Василева

visibility 1630

България е предоставила нерегламентирана държавна помощ в размер на 2,5 млрд. лв. на част от топлоелектрическите си въглищни централи в периода между 2007 и 2016 г. Това твърдят в жалба, пусната в края на миналата седмица до Европейската комисия, базираните в Лондон адвокати от ClientEarth. Те се позовават на правилата на ЕС, според които държавна помощ е допустима само когато подкрепя прехода към икономика с ниска въглеродна интензивност, с цел предотвратяване прекъсване на електроснабдяването и намаляване на емисиите на парниковите газове чрез подобряване на енергийната ефективност.
Адвокатът Сам Брайт твърди, че той и колегите му от ClientEarth са посветили повече от година на изучаване на практиката на България на "единствен купувач", при която НЕК изкупува цялото количество електроенергия, произведена по високоефективен начин, известна като когенерация. На централите, които експлоатират такива съоръжения, се заплаща допълнително, като парите се събират от потребителите. Това е част от така наречената добавка "Задължение към обществото".
"България дава на въглищните електроцентрали незаконна субсидия, която подпомага удължаването на живота им. Субсидирането на замърсяващите изкопаеми горива дава несправедливо и незаконно в този случай предимство пред по-чистите технологии. България трябва да се присъедини към световната революция в областта на чистата енергия и да спре да поставя незаконни пречки по пътя й", казва Сам Брайт пред Ройтерс. Според него 2,5 млрд. лв. не е окончателният размер на помощта, дадена от държавата на въглищните ТЕЦ-ове. Тя може и да се окаже по-голяма, тъй като оценката на адвокатите била консервативна.
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова досега страната ни не е имала пречки с Еврокомисията. От 2015 г. България е направила редица законодателни промени с цел ограничаване достъпа до преференциални цени на произвежданата електроенергия и завишаване на контрола върху когенерациите. Ако ЕК обаче установи, че помощта е била предоставена назаконно, тя може да нареди на страната ни да я възстанови.
ClientEarth имат още една жалба от тази година в ЕК срещу България. През април те подадоха оплакване срещу четири български компании - ТЕЦ "Марица 3" (Димитровград), ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Република", които ще получат квоти за емисии на стойност 197 млн. евро. Според екоадвокатите държавите членки, които предоставят безплатни квоти на ТЕЦ-овете си, могат да го правят при определени условия. Сред тях са модернизация на инфраструктурата, въвеждане на чисти технологии и разнообразяване на енергийния микс. ClientEarth твърдят, че фирмите, получили безплатни квоти, не са направили екоинвестиции в съответствие с Националния инвестиционен план, а българската държава не е изработила ефективни процедури за мониторинг на изпълнението.
 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ