01 Октомври 2020четвъртък02:01 ч.

Експеримент "Здраве"

/ брой: 290

автор:Аида Ованес

visibility 1693

По време на все още неексперименталното посттоталитарно здравеопазване през 1995 г. българинът доплащал малко повече от 1/4 за медицинските услуги, които получавал. За догодина прогнозите на експертите са, че българинът ще вади от джоба си пари за 53% от медицинската услуга! За 15 години разходите на домакинствата за здраве са нараснали 4 пъти, твърди статистиката. Най-дълбоко в джоба се бръкват най-бедните. И пак статистиката твърди, че здравето на българина се влошава. Въпреки повечето пари.
Харчовете за здраве навсякъде по света растат, нормално е и у нас да е така. Но дали у нас между понятията повече пари и по-високо качество на здравната услуга има знак за равенство? Навярно всеки има свой отговор на този въпрос и той е продиктуван от личния му опит. Защото качеството не е само модерна техника, висококвалифициран персонал и скъпи медикаменти.
Очевидно поне част от проблема може да бъде сведен до това, че увеличаващите се в годините обществени пари за здраве не стигат и не стигат. Друга част се свежда до това, че няма реални промени в системата, а само технически и козметични, които в дълбоката си същност не водят до... промени.
Друга страна на проблема е контролът на разходите на обществения фонд. И той е функция на множеството експерименти в системата. Предимно на гърба на българския пациент и на медицинските служители. В крайна сметка е отнето правото на този, който събира, пази и "раздава" парите (НЗОК) да контролира как се харчат и дали има ефект от тях?
И май все се забравя, че превенцията и профилактиката пестят много ресурс - и финансов, и човешки. Иначе яловите експерименти и вариациите на тема реформиране на българското здравеопазване може да си останат несбъдната детска мечта на поредния здравен министър. 
 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ