20 Февруари 2020четвъртък21:17 ч.

Експеримент "Здраве"

/ брой: 290

автор:Аида Ованес

visibility 1436

По време на все още неексперименталното посттоталитарно здравеопазване през 1995 г. българинът доплащал малко повече от 1/4 за медицинските услуги, които получавал. За догодина прогнозите на експертите са, че българинът ще вади от джоба си пари за 53% от медицинската услуга! За 15 години разходите на домакинствата за здраве са нараснали 4 пъти, твърди статистиката. Най-дълбоко в джоба се бръкват най-бедните. И пак статистиката твърди, че здравето на българина се влошава. Въпреки повечето пари.
Харчовете за здраве навсякъде по света растат, нормално е и у нас да е така. Но дали у нас между понятията повече пари и по-високо качество на здравната услуга има знак за равенство? Навярно всеки има свой отговор на този въпрос и той е продиктуван от личния му опит. Защото качеството не е само модерна техника, висококвалифициран персонал и скъпи медикаменти.
Очевидно поне част от проблема може да бъде сведен до това, че увеличаващите се в годините обществени пари за здраве не стигат и не стигат. Друга част се свежда до това, че няма реални промени в системата, а само технически и козметични, които в дълбоката си същност не водят до... промени.
Друга страна на проблема е контролът на разходите на обществения фонд. И той е функция на множеството експерименти в системата. Предимно на гърба на българския пациент и на медицинските служители. В крайна сметка е отнето правото на този, който събира, пази и "раздава" парите (НЗОК) да контролира как се харчат и дали има ефект от тях?
И май все се забравя, че превенцията и профилактиката пестят много ресурс - и финансов, и човешки. Иначе яловите експерименти и вариациите на тема реформиране на българското здравеопазване може да си останат несбъдната детска мечта на поредния здравен министър. 
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ