19 Май 2021сряда06:22 ч.

Станислав Младенов

Експерт: Може да останем без европари за възстановяване

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 818

България е на път да остане без европейски средства за възстановяване на икономиката, а мерките "60/40 и "80/20" и останалите социално-икономически инструменти за справяне с кризата, предизвикана от КОВИД-19, да бъдат спрени. Това предупреждава Станислав Младенов, член на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти в съобщение до медиите. Той коментира отказа на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев да внесе Националния план за възстановяване и устойчивост на България за приемане в Министерския съвет и последствията от това.

В края на миналата седмица вицепремиерът заяви, че ще остави следващото правителство да приеме Националния план и да го предаде в Брюксел. Мотивът му беше, че така е почтено. Още при първото представяне на Националния план Дончев обеща да го изпрати в Брюксел до края на 2020 г. или в най-лошия случай в началото на 2021 г., но това не се случи. Така сега България е пред реалната заплаха да не внесе плана навреме до 30 април.

"От една страна Томислав Дончев, който има законовото право да внесе този план в Министерския съвет и след това да го изпрати в Брюксел, решава да го остави на следващо правителство, защото така било по-почтено. На мен лично ми звучи като злобно отмъщение", коментира Младенов. Той смята, че страната няма да успее да спази срока предвид резултатите от парламентарните избори и голямата вероятност да се стигне до предсрочни.

Според Младенов, ако бъде започната пълна ревизия на Националния план, забавянето може да бъде цяла година, тъй като прекрояването му е свързано с много съгласувателни процедури. "Това от своя страна ще скъси периода за усвояване на европейските средства и ще доведе до загуби на финансов ресурс в рамките на не по-малко от 30-40%", казва Младенов.

По Плана за възстановяване и развитие България може да получи над 12 милиарда лева, но трябва да договори проектите до 2023 г. В Националния план влизат средствата за възстановяване на малките и средни предприятия, за технологична модернизация и за енергийна ефективност. На практика България ще остане без средства за възстановяване на икономиката, смята Младенов.

"Изпращането на Националния план за възстановяване и развитие трябва да бъде топприоритет за следващото правителство - редовно или служебно. В противен случай България ще остане без европейски средства, а това ще се отрази изключително негативно, да не кажа катастрофално, на българската икономика", смята Младенов.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ