29 Ноември 2021понеделник02:11 ч.

На снимката: Кристофор Павлов

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

Бавната ваксинация ще забави и икономиката

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 75

Най-високата стойност на инфлацията на годишна база ще бъде 5,5% и ще бъде достигната през януари 2022 г., след което ръстът на цените постепенно ще се успокоява и в края на годината се очаква поскъпване от около 2,5% на годишна база. За цялата година инфлацията ще достигне средно 3,8%, което е значителен ръст спрямо 2,8%, очаквани за 2021 г., прогнозират анализатори от Уникредит Булбанк. Според Кристофор Павлов, главен икономист на банката, шокът с цените на енергийните продукти няма да доведе до трайно по-висока инфлация в българската икономика. "Ще бъде много важно и как ще завърши спорът за причините, които ни водят до по-висока инфлация в момента. Според нас тя се дължи най-вече на шока, който повишените цени на енергията предизвикват в цялата икономика. Има обаче и други икономисти, които смятат, че шокът с енергийните цени не е единствената причина за високата инфлация в страната и че допълнителна роля имат бързите темпове, с които нарастваха доходите на домакинствата през миналата година, и увеличаването на ипотечните кредити. Този спор е важен, защото ако не определим правилно причините за по-високата инфлация, вероятно е да вземем погрешни коригиращи мерки и това в най-лошия сценарий да доведе до рязко забавяне на икономиката през първата половина на годината, отбеляза Павлов. Според него това ще важи особено ако се предприемат мерки за ограничаване на достъпа до ипотечни кредити или се отиде твърде далече в усилията да се ограничава темпът на нарастване на доходите в публичния сектор.

Според Павлов негативният ефект от по-високите цени на енергията ще бъде по-голям за българската икономика, отколкото в Европа, защото делът на енергийно бедните домакинства у нас е доста по-голям - 28% спрямо 7% средно в Европа. "Смятаме, че ще е от решаващо значение помощта за енергийно бедните семейства в България да бъде увеличена значително догодина. В момента помощ за енергийно бедни домакинства получават около 10% от домакинствата, а общият обем на помощта е 160 млн. лв. За фиска цената на тази подкрепа е относително скромна в нормални години, но идващата година далеч не е такава, така че ще бъде необходимо значително увеличаване както на обхвата, така и на размера на тази помощ", изтъкна Павлов.

Според него темповете, с които ще расте българската икономика, ще бъдат малко по-ниски от тези в повечето страните от Централна и Източна Европа до две причини. "Първо, България много се забави с ваксинацията на населението и излизането от здравната криза ще отнеме повече време у нас. Това ще бъде фактор, който ще задържа възстановяването на икономиката. Втората причина е, че шокът с цените на енергията вероятно ще има по-голям негативен ефект върху българското стопанство. Специфичен за страната фактор, който способства за забавянето на растежа тази година и вероятно ще продължи да тежи върху българската икономика в началото на следващата година, е забавянето на инфраструктурното строителство заради решението на служебното правителство да намали обема на строително-монтажните работи за някои инфраструктурни проекти, които бяха започнати от техните предшественици", посочи Павлов.

 

 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ