23 Март 2023четвъртък22:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°. Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°.

Елена Йончева направи пробив в преговорите в ЕС за реформа в областта на убежището

автор:Дума

visibility 72

Евродепутатът Елена Йончева, в качеството си на председател на Контактната група на Европейския парламент (ЕП) по миграция и убежище, успя да направи пробив в преговорите за реформа в областта на убежището. Тя договори пътна карта за промени в европейските правила за миграция и убежище, които трябва да се случат до края на мандата на този парламент през 2024 г. Пътната карта беше подписана в сряда в присъствието на председателя на ЕП Роберта Мецола.

Когато в края на миналата година предложих разработването на подобна пътна карта, която да улесни преговорите между Съвета на ЕС и ЕП, много колеги смятаха, че подобна амбициозна стъпка е невъзможна. Няма да скрия, че преговорите бяха трудни. Никога преди в рамките на обикновената законодателна процедура не е разработвана подобна пътна карта. Убедена съм, че тази рамка за преговори, която установихме днес, ще доведе до постигане на съгласие по самите законодателни поправки. Изключително съм благодарна и на председателя на ЕП Роберта Мецола, както и на председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар за подкрепата и доверието, което ми гласуваха, коментира Елена Йончева.

Тя определи днешното споразумение като огромен успех не само за Европейския парламент, но и за европейските граждани. Реформата в областта на убежището е една от най-чувствителните теми през последните години.

България има интерес от такива законодателни промени, които да позволят да не поема изцяло тежестта на мигрантския поток като първа страна на външната граница на ЕС. Приемането на изменения в тази посока ще е едно от големите предизвикателства в следващите година и половина. Законодателният пакет включва и теми като проверките по границите, управление на кризи и извънредни ситуации, релокация и др. В процеса по приемането на промените България ще има възможност да защити интересите си като се възползва в голяма степен от съществуващите механизми и инструменти на ЕС, както и от тези, които ще бъдат допълнително установени. Елена Йончева неведнъж е изразявала позицията си, че ще настоява мигрантите да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали.

Това несъмнено е един исторически момент, се казва и в общо изявление на ЕП и Съвета на ЕС. Пътната карта получи съгласието на държавите членки, които ще председателстват Съвета до 2024 г. Те обявиха, че общата европейска система за убежище и новият европейски пакт за миграцията и убежището представляват основен приоритет в работата на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Преговорите по законодателните промени трябва да започнат най-късно до края на 2022 г. На всеки три месеца представители на Контактната група на ЕП и на Съвета ще обсъждат напредъка по тях.

Пътната карта дава ясен сигнал за това, че ще се справим с поетите ангажименти, се казва още в съвместното изявление на ЕП и Съвета.

Елена Йончева работи задълбочено и активно по реформата в областта на убежището още от 2020 г. Тогава тя беше избрана за докладчик по новия Регламент за създаване на Европейска агенция за убежището. В края на 2021 г. регламентът беше приет, а агенцията функционира от началото на тази година. С това Елена Йончева се превърна в първия за последните десет години, и до момента – единствен, преговарящ от страна на ЕП, постигнал споразумение със Съвета по законодателно предложение в областта на убежището.

"Когато през 2020 г. ме избраха за докладчик по новия Регламент за създаване на Европейска агенция в областта на убежището обявих, че целта ми е приемането му да стане в рамките на следващата година. Тогава това звучеше като пожелателно мислене. Днес агенцията вече е факт и предоставя подкрепа на всички държави членки на първа линия, включително и на България", каза Елена Йончева. На 6 септември агенцията подписа оперативен план за работа в България, в следствие на който ще изпрати 15 служители и симултанни преводачи в подкрепа на Държавната агенция за бежанците, както и ще организира обучения на нейни служители.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

57% са загубите на вода у нас

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 57

Борбата на властта с цените продължава чрез нови наредби

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Брюксел предлага единен етикет за екостоки

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 57

Лондон дава снаряди с уран на Украйна

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Българите искали повече пари за отбрана

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 57

Уличиха Киев в корупция с наши боеприпаси

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 57

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 347

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 259

/ брой: 57

Инфлацията удари и студентските такси

автор:Деси Велева

visibility 279

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ