19 Октомври 2021вторник08:26 ч.

Елена Йончева организира конференция за политиката за борба с корупцията

автор:Дума

visibility 46

Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, е домакин на международна конференция на тема „Антикорупционната политика на ЕС. Как да се преодолее десетилетие на бездействие във време от решаващо значение за ЕС“.

Как да се постигне ефективно разследване на корупцията по високите етажи на властта в България. Защо съществуващата структура не води до резултати. Каква е ролята на гражданското общество и на разследващата журналистика в борбата с корупцията. От какво са застрашени независимите медии. Това са част от темите, които ще бъдат обсъждани с участието на експерти, анализатори, университетски преподаватели и журналисти. В тази част на конференцията модератор ще е Елена Йончева.

В дискусията ще участват Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, доц. Христо Христев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разследващият журналист Димитър Стоянов от bird.bg, както и Къдринка Къдринова от baricada.org и СБЖ.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ще говори за връзката между борбата с корупцията и върховенството на закона в светлината на ежегодните доклади на Европейската комисия по тази тема за всички държави членки.

 От Брюксел ще се включат европейски депутати като Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа на Европейския парламент, а модератор на тази част на срещата ще е зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли, която е бивш министър на правосъдието на Германия. Европейската комисия ще има още един представител – Моник Париат, генерален директор на Главна дирекция „Миграция и вътрешни работи“, която ще представи борбата с корупцията като част от новата стратегия за вътрешна сигурност на ЕС. 

 Във времена, в които говорим за промяна, каквато и промяна да се направи, в която и да е сфера в България, без здрави основи върху върховенството на правото, ще потъне в блатото на корупцията. Когато тя е оставена да проникне в почти всички области на живота, погледът и действията отвън понякога са необходими – заради обективната и независима оценка. Докъде могат да стигнат правомощията на ЕС в тази област е част от актуалната дискусия.

Конференцията ще може да се проследи на живо на 12 октомври от 17 ч. във facebook страницата на Елена Йончева, както и на страницата на БТА.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ