23 Януари 2022неделя23:39 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Дебатът се проведе чрез онлайн връзка между БТА и Брюксел

Елена Йончева поиска министър за борба с корупцията

Спрямо едни българската прокуратурата размахва меча, срещу други - опъва щита, смята Андрей Янкулов от АКФ

/ брой: 197

автор:Павлета Давидова

visibility 631

Министър за борба с корупцията предлага евродепутатът от "БСП за България" Елена Йончева. Според нея всички в България говорят колко е важна борбата с с този тип престъпления, но сякаш никой не я припознава напълно като ангажимент. "Ако търсим кой отговаря за цялостната антикорупционна политика на страната - превенция, разкриване, разследване, наказателно преследване - отговорността се прехвърля между различни институции. Предвид проблемите, които имаме в тази област, не трябва ли да има, например, министър, който да отговаря за изработването на цялостна концепция - да не се работи на парче, а да има ясна визия и този министър да носи отговорност", предложи тя. Йончева направи това на организираната от нея дискусия "Антикорупционната политика на ЕС". 

За пореден път евродепутатката настоя за спешното създаване на механизъм за борба с корупцията, който да е общ за ЕС или дори да има по-голям мащаб. "Корупцията е транснационално престъпление. Когато подценяваме заплахата от нея, създаваме бърза писта, по която вътрешните проблеми на отделните държави членки стават общоевропейски", мотивира се тя. За примери тя даде досиетата "Пандора" и американския подход по закона "Магнитски". Йончева бе категорична, че е необходимо ефективно европейско законодателство. "Време е да действаме, а не да отлагаме. Не бива всичко да остава само на хартия", каза тя.

ЕК не направи необходимото по отношение на България, дори и с наличните гъвкави инструменти за борба с корупцията, коментира доц. Христо Христев от СУ "Св. Климент Охридски". Според него освен за Полша и Унгария, за криза на върховенството на правото може да се говори и у нас. Христев смята, че съществуващият инструментариум за контрол на корупцията не е достатъчен, а най-силният - чл. 7 от Договора за ЕС, е неприложим на практика, защото зависи от единодушното решение на държавите членки. За подобряване на ситуацията той смята, че е нужно разширяване на функциите на европрокуратурата и засилване правомощията на ОЛАФ.

Андрей Янкулов от Антикоруционния фонд не смята, че липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта е основен проблем на България, а пълният монопол на прокуратурата върху наказателното преследване. Той отбеляза, че при едни и същи условия срещу определени лица се действа по един начин, а срещу други - по друг. "Фигури, които са били неудобни в някакъв момент, са наказателно преследвани, а други - не. Спрямо едни прокуратурата размахва меча, срещу други опъва щита", посочи Янкулов.

Журналистите Димитър Стоянов и Къдринка Къдринова разказаха за трудностите, с които се сблъскват независимите и по-малките медии у нас. Липсата на финансиране и защита на разследващите журналисти и бездействието на разследващите органи след изнесените данни са само част от нерадостната картина в България.

"Корупцията е свързана с принципите на върховенството на правото. Не можем да имаме демокрация, ако имаме корупция", категорична бе зам.-председателката на ЕП Катарина Барли. Тя припомни проучване, според което 62% от европейците смятат, че корупцията в страната им се влошава през последните години, а другата част са на мнение, че положението не се подобрява. Очевидно хората не виждат реалното приложение на европейските ценности и политики в борбата с корупцията, призна Барли.

Корупцията струва твърде много пари на данъкоплатците, смята евродепутатът и съпредседател на Антикорупционната интергрупа в ЕП Даниел Фройнд. По думите му еврофондовете са огромна част от инвестициите в някои държави членки, но средствата не стигат до предназначението си, а отиват в онези, които са на власт. Получава се така, че ЕС финансира корупцията, съжали той. Фройнд отбеляза, че вече съществуват структури за борба с корупцията, които имат необходимото финансиране и техническа обезпеченост, но трябва да започнат да действат с по-голяма амбиция. Той напомни, че група евродепутати, сред които и Йончева, предприеха стъпки, за да заведат дело срещу ЕК за бездействие. 

Моник Париат, шеф на дирекция "Миграция и вътрешни работи" към ЕК, увери, че борбата с корупцията е основен приоритет за ЕП и ЕК, а двете институции трябва да обединят усилията си. Според нея е важно базите данни от органи като Европол да бъдат използвани за пресичането на подобни практики. "Трябва да проследяваме парите. Трябва да прекратим възможността организираната престъпност и дори терористите да инфилтрират парите си в легалната икономика", заяви тя. По думите й ЕК не е перфектна в борбата с корупцията, но напредва.

С видеообръщение по темата се включи и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс. 

 

 

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ