27 Януари 2023петък20:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Елена Йончева провери в Грузия мисията на ЕС за Абхазия и Южна Осетия

автор:Дума

visibility 3191

Евродепутатът Елена Йончева с делегация от подкомисията по отбрана на Европейския парламент (ЕП) посетиха Грузия, където провериха мисията на ЕС за Абхазия и Южна Осетия. Визитата съвпадна със следващата стъпка, извървяна от Тбилиси по пътя към членство в ЕС – Европейската комисия връчи въпросника на управляващите, в който те трябва да отбележат извършените и планирани реформи.

По време на посещението си европейските депутати се срещнаха с президента на Грузия Саломе Зурабишвили, министър-председателя Иракли Гарибашвили, министъра на отбраната, председателя на държавния Съвет по сигурност и други членове на изпълнителната и законодателната власт в Тбилиси.

Представителите на ЕП обсъдиха необходимостта ЕС да подпомогне Грузия в борбата с кибератаките и дезинформацията. Европейското членство изисква реформи в областта на правосъдието, свободата на медиите, върховенството на правото, както и укрепването на парламентарната демокрация, в която всички гласове от политическия спектър се зачитат, отбелязаха евродепутатите.  

Те отидоха до административната граница с Южна Осетия, за да проверят как протича наблюдателната мисия на ЕС в страната. Тя беше установена през 2008 г., въз основа на споразумение за прекратяване на военните действия, на което ЕС беше посредник. Целта й е да се предотврати възобновяването на сблъсъците по границите с републиките Абхазия и Южна Осетия, признати за независими държави от Русия. Москва на практика контролира тези територии. Въпреки клаузите от споразумението, руските войски по границите не предоставят достъп на мисията до районите на Абхазия и Южна Осетия.

В мисията участват 200 души, които не са въоръжени. За целта на наблюдението те все повече използват високотехнологични камери и дронове. В знак на доверие и прозрачност грузинските полицейски сили имат ограничена екипировка в пограничните райони.

Мисията помага в случаи на хуманитарни затруднения, както и наблюдава ситуацията със спазването на човешките права и предизвикателствата, пред които са изправени вътрешно разселените хора. В следствие на конфликта през 2008 г., около 261 000 души са напуснали домовете си, което съставлява около 7% от населението на страната.

Съгласно Механизма за отговор и предотвратяване на инциденти, създаден през 2009 г., наблюдателната мисия организира редовни срещи с участници, които имат отношение към сигурността на място. Те се председателстват съвместно с представителите на ООН и ОССЕ. Срещите са място, на което има възможност да се изразят притеснения за общата сигурност и за условията, при които живеят цивилните граждани. Вторият механизъм за изграждане на доверие, който мисията поддържа е гореща телефонна линия, на която се подава информация за инциденти.

Присъствието на ЕС донесе стабилност и укрепи чувството за сигурност, установиха европейските депутати в Грузия. Наблюдателната мисия е създала добри работни контакти с всички сили за сигурност, които присъстват и на двете места.

ЕП подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ