23 Май 2022понеделник12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Елена Йончева: Създаването на Европейската агенция за убежището е в интерес на България и всички държави членки на първа линия

автор:Дума

visibility 94

Създаването на Европейската агенция за убежището е в помощ на всички държави членки, които поемат тежестта на миграцията, тъй като се намират на първа линия по границите на ЕС. България има национален интерес от нейното пълноценно функциониране, което се очаква да започне в следващите месеци. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на дебатите по регламента на агенцията в пленарната зала в Страсбург. Докладът, известен като докладът „Йончева“, тъй като тя е негов автор, ще бъде гласуван от Европейския парламент (ЕП) през месец ноември, което ще доведе до влизането в сила на нов европейски регламент с пряко действие във всички държави членки. 

Политическото съгласие за създаването на новата агенция беше постигнато в края на юни между ЕП, Европейската комисия и Съвета на ЕС, повече от пет години след началото на преговорите за правомощията й. Представянето на резултатите в пленарна зала днес предизвика бурни аплодисменти и множество поздравления за работата на Елена Йончева. В рамките на дебата споразумението беше определено като историческо, а тя се превърна в първия евродепутат, успял да постигне съгласие по проектозакон в областта на убежището. Темата е изключително чувствителна, особено след мигрантската криза от 2015 г., когато се сблъскаха диаметрално противоположни виждания за това как ЕС трябва да управлява миграционните процеси и дълго време изглеждаше, че компромисът между тях е невъзможен.

България, Гърция, Малта, Испания не могат сами да поемат цялата отговорност за мигрантите по границите на ЕС, каза Елена Йончева по време на дебатите. Недопустимо е една малка група държави членки да бъде наказвана заради географското си положение. Елена Йончева е убедена, че с правомощията си агенцията ще отговори на очакванията за помощ на място.

Освен техническата и организационна подкрепа, за България ще е от изключително значение и възможността, която тази по-силна Агенция за убежището ще й предостави – да намали зависимостта й от опасността, по политически или други причини, управляващите в Турция да насочват мигрантските потоци, коментира Елена Йончева. Новата агенция ще може да разположи свои представители, както във всички държави членки, така и в трети страни, намиращи се в близост до конфликтни региони. Тя посочи, че регламентът е първа стъпка към гарантирането, че държави като България няма да могат да поемат неограничен брой хора само заради географското си положение.  

Новата структура, която се изгражда на базата на съществуващата европейска служба за убежището в Малта, ще разполага с много по-голям капацитет, за да подпомага националните власти. Ще има резерв от 500 експерти в готовност да се включат в случай на по-големи потоци от мигранти. По-бързата система за идентификация ще ускори връщането на тези от тях, които нямат право да влязат в ЕС или представляват заплаха за сигурността на съюза. Служители на агенцията ще изпълняват задачи за презаселване, а други ще бъдат изпращани в трети страни, за да наблюдават ситуацията и да предоставят изпреварваща информация в случай на очаквани кризи.

Показвате, че Европа може да намери компромиси по убежището и миграцията. Това ще повиши доверието между държавите членки. Нека примерът Ви вдъхнови намирането на съгласие и по другите законодателни предложения в областта на убежището. С тези думи се обърна към Елена Йончева като основен преговарящ от страна на Европейския парламент, еврокомисарят Стела Кириакидис, която участва в дискусията в пленарната зала. 

Следващата седмица Елена Йончева ще бъде в Малта, за да се срещне лично с изпълнителния директор на действащата европейска служба за убежище, словенката Нина Грегори, с която ще обсъди бъдещото приложение на новия регламент и практическото превръщане на сегашната служба в пълноправна европейска агенция.

Създаването й е част от законодателен пакет, съдържащ девет нови регламента и директиви, целящи дълбока реформа на настоящата европейска система за убежище, включително Регламента „Дъблин“, съгласно който първата държава на вход на практика се явява отговорна за лицето завинаги.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ