19 Октомври 2021вторник09:42 ч.

Елена Йончева: Създаването на Европейската агенция за убежището е в интерес на България и всички държави членки на първа линия

автор:Дума

visibility 696

Създаването на Европейската агенция за убежището е в помощ на всички държави членки, които поемат тежестта на миграцията, тъй като се намират на първа линия по границите на ЕС. България има национален интерес от нейното пълноценно функциониране, което се очаква да започне в следващите месеци. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на дебатите по регламента на агенцията в пленарната зала в Страсбург. Докладът, известен като докладът „Йончева“, тъй като тя е негов автор, ще бъде гласуван от Европейския парламент (ЕП) през месец ноември, което ще доведе до влизането в сила на нов европейски регламент с пряко действие във всички държави членки. 

Политическото съгласие за създаването на новата агенция беше постигнато в края на юни между ЕП, Европейската комисия и Съвета на ЕС, повече от пет години след началото на преговорите за правомощията й. Представянето на резултатите в пленарна зала днес предизвика бурни аплодисменти и множество поздравления за работата на Елена Йончева. В рамките на дебата споразумението беше определено като историческо, а тя се превърна в първия евродепутат, успял да постигне съгласие по проектозакон в областта на убежището. Темата е изключително чувствителна, особено след мигрантската криза от 2015 г., когато се сблъскаха диаметрално противоположни виждания за това как ЕС трябва да управлява миграционните процеси и дълго време изглеждаше, че компромисът между тях е невъзможен.

България, Гърция, Малта, Испания не могат сами да поемат цялата отговорност за мигрантите по границите на ЕС, каза Елена Йончева по време на дебатите. Недопустимо е една малка група държави членки да бъде наказвана заради географското си положение. Елена Йончева е убедена, че с правомощията си агенцията ще отговори на очакванията за помощ на място.

Освен техническата и организационна подкрепа, за България ще е от изключително значение и възможността, която тази по-силна Агенция за убежището ще й предостави – да намали зависимостта й от опасността, по политически или други причини, управляващите в Турция да насочват мигрантските потоци, коментира Елена Йончева. Новата агенция ще може да разположи свои представители, както във всички държави членки, така и в трети страни, намиращи се в близост до конфликтни региони. Тя посочи, че регламентът е първа стъпка към гарантирането, че държави като България няма да могат да поемат неограничен брой хора само заради географското си положение.  

Новата структура, която се изгражда на базата на съществуващата европейска служба за убежището в Малта, ще разполага с много по-голям капацитет, за да подпомага националните власти. Ще има резерв от 500 експерти в готовност да се включат в случай на по-големи потоци от мигранти. По-бързата система за идентификация ще ускори връщането на тези от тях, които нямат право да влязат в ЕС или представляват заплаха за сигурността на съюза. Служители на агенцията ще изпълняват задачи за презаселване, а други ще бъдат изпращани в трети страни, за да наблюдават ситуацията и да предоставят изпреварваща информация в случай на очаквани кризи.

Показвате, че Европа може да намери компромиси по убежището и миграцията. Това ще повиши доверието между държавите членки. Нека примерът Ви вдъхнови намирането на съгласие и по другите законодателни предложения в областта на убежището. С тези думи се обърна към Елена Йончева като основен преговарящ от страна на Европейския парламент, еврокомисарят Стела Кириакидис, която участва в дискусията в пленарната зала. 

Следващата седмица Елена Йончева ще бъде в Малта, за да се срещне лично с изпълнителния директор на действащата европейска служба за убежище, словенката Нина Грегори, с която ще обсъди бъдещото приложение на новия регламент и практическото превръщане на сегашната служба в пълноправна европейска агенция.

Създаването й е част от законодателен пакет, съдържащ девет нови регламента и директиви, целящи дълбока реформа на настоящата европейска система за убежище, включително Регламента „Дъблин“, съгласно който първата държава на вход на практика се явява отговорна за лицето завинаги.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ