01 Декември 2021сряда02:29 ч.

Елена Йончева: Взаимното признаване на сертификатите за ваксинация с Израел ще насърчи туризма

автор:Дума

visibility 463

Очакваме подписаното наскоро споразумение за взаимно признаване на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 между ЕС и Израел да насърчи туризма. Държавите от ЕС са най-посещаваните туристически дестинации от гражданите на Израел. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на визитата си в Израел. Там тя бе, заедно с колеги от Европейския парламент (ЕП), в качеството си на зам.-председател на Делегацията на ЕП за връзки с Израел.

По време на посещението си европейските депутати се срещнаха с Йоси Шаин, председател на Делегацията на Кнесета за връзки с ЕП, както и с други членове на парламента на Държавата Израел. Срещата приключи със съвместно изявление, като бяха проведени и разговори с представители на опозицията в Кнесета.

Делегацията на ЕП отбеляза уникалната коалиция, която управлява в Израел, съставена от партии от целия политически спектър, включително за първи път с участие на формация, представляваща арабската общност.

В Йерусалим европейските депутати се срещнаха с Нахман Шай, министър по въпросите на диаспората, Идан Рол, зам.-министър на външните работи, Дани Даян, председател на Яд Вашем, както и с високопоставени служители от Министерството на външните работи и представители на организации на гражданското общество.

ЕС е най-големият търговски партньор на Израел, подчертаха домакините, като и двете страни изразиха общ интерес към изграждането на по-тесни икономически отношения и насърчаване на инвестициите чрез улесняване на търговията и намаляване на нетарифните бариери, както и за научно и технологично сътрудничество.  Двете делегации приветстваха укрепването на отношенията между ЕС и Израел в много сектори като транспорт, туризъм, образование, промишленост, правосъдие и борба с тероризма.

Европейските депутати отбелязаха наскоро приетата от Европейската комисия безпрецедентна Стратегия на ЕС за борба с антисемитизма. Като отбелязва с притеснение нарастващите прояви на антисемитизъм в Европа, тя очертава няколко мерки, които имат превантивна цел. Насърчават се изследванията, образованието и паметта за Холокоста. Стратегията предвижда стъпки за увеличаване на сътрудничеството с интернет компании, които да ограничават проявите на антисемитизъм онлайн, да защитават по-добре публичното пространство и религиозните центрове; планира се създаване на европейски изследователски център на съвременния антисемитизъм и др. ЕС ще положи усилия тези мерки да доведат до глобална борба срещу антисемитизма. Европейските депутати ще призоват държавите членки да приемат определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста като правно основание, както и то да бъде използвано в образователни програми.

Делегацията на ЕП приветства и възобновените преки контакти между израелските и палестинските лидери и насърчи по-нататъшното разширяване на тези усилия, които могат да проправят пътя за засилено израелско-палестинско сътрудничество и за решаване на ключови политически предизвикателства, за да се даде нов тласък на мирния процес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ