23 Януари 2021събота01:36 ч.

Интервю

Еленко Божков: САЩ продължават да натрапват ядреното си гориво

Резултатите в блоковете, където е опитвано, са плачевни, казва енергийният експерт

/ брой: 228

автор:Мая Йовановска

visibility 2896

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-то ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента Румен Радев. 

- Г-н Божков, посочихте, че има едно много притеснително изречение от посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. То е: "Съединените щати и България планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала "Козлодуй" при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз." Има ли съвместимост, има ли опасност, за каква цена става въпрос и подобна стъпка въобще въпрос на политическо решение ли е? 

- Силно притеснен съм от това, което се предприема с разговорите в САЩ между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Такова нещо се усещаше още от срещата, която имаше помощник държавният секретар по въпросите на сигурността на САЩ Кристъфър Форд у нас преди заминаването на Борисов. Там даже стана въпрос да се подпише едно споразумение като това, което има между ЕС и САЩ от 1957 г. И което се нарича Съединени щати - Евратом (Европейската общност за атомна енергия). То се базира върху чл. 123 от американския закон за ядрена енергия от 1954 г., в който се поставят условията за сътрудничество между САЩ и други държави в областта на ядрената енергетиката. Някога това е направено с възможността да се контролира неразпространението на ядрено оръжие. Защото има клаузи за съхранение на отработено ядрено гориво, за доставка на свежо - все неща, които за нас сега са неприемливи и от тях следва голяма зависимост. Освен всичко, там се говори и за диверсификация на ядреното гориво.

- Тези щения за американското гориво не са от вчера. 

- Сигналната, тревожната лампа за използването на американско ядрено гориво в българска атомна централа е запалена още от 1994-1995 г. Тогава се правеха опити да се използва американско гориво в малките блоковете на "Козлодуй" ВВЕР 440, които още не бяха спрени. До експерименти у нас не се стигна. Още тогава обаче се видя, че в други блокове, където това е опитвано, резултатите са плачевни. С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога - и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.

- Има ли разлика в цената? 

- Разликата в цените от една сборка, както се нарича една касета ядрено гориво, е много голяма. Американската струва около 1,1 млн. долара, докато руската - 670 хил. долара. Изчисленията се правят обикновено за количество от 42 касети - комплектът, който се произвежда от свежо ядрено гориво. В България в момента в "Козлодуй" се провежда програма за изчисляване на икономическата ефективност от внедряването на такива касети. Тя се ръководи от Стефан Гамизов. Скоро след въвеждането на тази програма се смени и изпълнителният директор на централата.

- Едва ли руснаците, които модернизират 5-6 блок, биха се съгласили на подобни експерименти?

- Двата работещи реактора в "Козлодуй"- Пети и Шести, бяха модернизирани и им беше удължен животът. Имаше и клауза в договора им за модернизация за увеличение на тяхната мощност. А това как ще стане с американски касети? И дали руснаците ще продължат това, което са договорили по отношение на удължаване на живота и по отношение на увеличаване на мощността? Смятам, че те не биха поели такъв риск. Освен това в момента и Пети, и Шести блок са заредени на 100% със свежо гориво. Къде евентуално ще бъдат слагани тези нови американски касети, заради които тук ще дойдат американските експерти? В коридора ли? Реално няма къде и няма как да се експериментира, докато не дойде следващата кампания за зареждане. Твърдо съм против такива експерименти.

- Още преди заминаването на Борисов американският посланик Херо Мустафа каза, че САЩ ще ни прати ядрени експерти в "Козлодуй" и "Белене".

- Това реално се потвърди на срещата с Тръмп сега. Любопитното е обаче, че в съвместните изявления - и на Белия дом, и на Министерския съвет, въобще не се говори за АЕЦ "Белене". Както и за споразумението, за което вече обясних.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ