31 Май 2023сряда01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°. Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°.

Интервю

Емил Георгиев: Край на произвола на колекторските фирми

Нов закон ще регламентира дейността при събирането на дълговете, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 13

автор:Юлия Кулинска

visibility 4

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-н Георгиев, как ще коментирате заявеното намерение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова да се сложи ред в дейността на фирмите, които събират кредити - т.нар. колекторски фирми? 

- Безспорен факт е, че има огромен хаос при събирането на задълженията на гражданите, който е предизвикан от страна на колекторските фирми. Твърдя това съвсем отговорно в качеството си на председател на Федерацията на потребителите в България.

От много години хората се оплакват от неразбориите и своеволията на тези фирми. Това е така, защото не е уреден въпросът как и по какви правила трябва да се извършват вземанията.

На фона на тежката социална, здравна, икономическа, ценова и енергийна криза българите  са подложени на голям психологически, а на места - и на физически, натиск, за събирания на вземания.

Хубаво е, че държавата в лицето на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова най-после предприема мерки за защита на домакинствата от произвола на колекторските фирми. Както тя обяви, началото на промяната е коалиционните партньори в управлението да задействат клауза и свика експертен съвет за създаване на общ законопроект.  

- Вие сте дългогодишен председател на Федерацията на потребителите. Кои са най-честите оплаквания, които получавате, свързани с дейността на фирмите за събиране на задължения?

- Ангажиран съм с потребителските проблеми от близо 20 години, а от 6 години пряко ръководя дейността на федерацията. Тя е първата и автентична потребителска организация в България, поставена в полза на потребителите още от 1990 г. и отговаряща напълно на изискванията на Закона за защита на потребителите.

Най-честите оплаквания на потърпевши от колекторските фирми са свързани с това, че в исканията си до потребителите те не предоставят почти никаква съществена информация относно спорните задължения. Вменяват се допълнителни задължения, като разноски по дела, съдебни такси, хонорари, лихви и т.н. Налагат се и запори на трудови възнаграждения, банкови сметки, възбрани на недвижими имоти и какво ли не още.

Много често се оказва и психически тормоз чрез непрекъснато звънене по телефоните на длъжниците и техните близки или познати. Има и немалко случаи на грубо и агресивно поведение на  служителите на колекторските фирми, включително заплахи за физическа саморазправа. Това са действия, които насаждат страх и накърняват човешкото достойнство.

Има оплаквания, че често пред жилищата на длъжниците се слагат публични обяви, а е редно тези хора да се уведомяват с писмени покани. 

У нас има законно регистрирани 17 колекторски фирми. Но в момента представители на около 40 фалшиви фирми, които нито имат лиценз, нито са регистрирани, нито са доказали капитал, нито са легитимирали акционерите или участниците в тях. Като във филм на ужасите често неизвестни, нелегитимирали се хора тероризират населението по по села и градове. Затова трябва да се сложи ред в работата на тези организации.     

- Има ли някакъв регламент в момента за обжалване на исканията за събиране на дълговете?

- Не, няма такъв регламент. А е редно да има, защото голяма част от дълговете са натрупани в огромни размери. Често това се случва по независещи от длъжниците причини.

На практика голяма част от дълговете не могат да се погасят и се прехвърлят без изрично съгласие на наследници - деца и внуци. Те, от своя страна, често са принудени да крият доходи, работейки в сивия сектор или заминавайки на работа в чужбина.

- Какви трябва да са основните акценти на предложенията, които да бъдат в основата на проект на закон за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителските договори? 

- Идеята на предложението е да се регламентира колекторската дейност. Основни акценти в закона трябва да бъдат ясните правила, редът за защита правата на гражданите и отделяне на извършващите коректно своята дейност колекторски фирми от такива, които действат на ръба на закона

- Трябва ли да има амнистия при определени случаи за хората, натрупали неплатени суми?

- Редно е да се помисли за амнистия на дълговете за битови задължения или общата давност да се намали от 10 на 5 години. Това обаче не допада и не се приветства от Асоциацията на колекторските агенции. Това е обяснимо, защото те трупат големи печалби от дейността си. Това е все едно фирмите за дялово разпределение да се откажат от съвместната си дейност с "Топлофикация София".  

- В края на миналата година стана ясно, че се готвят промени в Закона за защита на потребителите. За какво става въпрос?

- Има одобрен законопроект за промяна на Закона за защита на потребителите. Той допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна. Тя ще бъде смятана за такава, когато една и съща стока, предлагана у нас и в останалите страни членки на ЕС, има значителни разлики в състава или характеристиките. Освен ако това не е обосновано от законосъобразни и обективни фактори.

Предложените промени целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълно съобразяване на родното законодателство с правото на Европейския съюз. Проектът съдържа обективни критерии за налагане на глоби и имуществени санкции в случаите на нарушения на Закона за защита на потребителите. Те ще отчитат следните елементи: естество, тежест, мащаб и продължителност на нарушението, както и всяко средство за защита, предоставено от търговеца на потребителите за причинената вреда.

Основното изменение в Закона за защита на потребителите е изискването за прозрачност към онлайн местата за търговия по отношение автентичността на отзивите на потребителите, както и въвеждането на забрана за използване на фалшиви и неверни отзиви на потребители, предоставянето на информация на потребителите относно лицето, което продава стоките чрез онлайн мястото за търговия. Също така предоставяне на информация от страна на онлайн местата за търговия относно основните параметри, с които се определя класирането на отправените предложения до потребителите в отговор на тяхното търсене, както и тяхната относителна важност в сравнение с други параметри.

Мога смело да заявя, че се очертава добра перспектива за българските потребители. Подчертавам, че от моя гледна точка сегашното ръководство на Комисията за защита на потребителите се се справя много добре със своите задачи. Убеден съм, че при новото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията българските потребители ще бъдат защитени още по-добре.


ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е защита на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на ПК "Екогласност", а от 2006 г. е лидер на партията. Дългогодишен член е на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 г. пряко ръководи дейността й. Бил е народен представител и в 42-рото НС от БСП. Владее говоримо румънски и английски език.

Газът поевтинява с още 15% от 1 юни

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Поне 1700 лв. за почивка на семейство с деца на море

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 101

ЕС забранява непродаденият текстил да се унищожава

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Ердоган спечели изборите в Турция

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 101

Отново напрежение в Косово

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 101

Русия обяви американски сенатор за издирване

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 101

Омерта

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 3

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ