02 Юни 2020вторник19:06 ч.

снимка личен архив

Булевард

Емилия Стоянова: Младите са изоставени от държавата

Искам да срещам усмихнати и спокойни хора, които са реализирали мечтите си, признава студентката по политология

/ брой: 176

автор:Юлия Кулинска

visibility 1566

Емилия СТОЯНОВА е родена през 1997 г. Живее в Перник. Учила е в Природо-математическата гимназия "Хр. Смирненски" в града. В момента е студентка по политология в IV курс в СУ "Св. Климент Охридски". Член е на Младежкото обединение в БСП.

"Убедена съм, че младите българи имат бъдеще в страната ни и могат да го изградят тук"

- Емили, много от твоите връстници предпочетоха да заминат в чужбина и да учат зад граница. Защо избра да останеш в България?

- Никога не съм имала желание да напусна родината си и да уча в чужбина. Убедена съм, че младите българи имат бъдеще в страната ни и ние сме тези, които ще го изграждат тук. Категорично смятам, че моето място е в България. Мисля, че всеки млад човек трябва да допринесе нещо, за да можем да се развиваме по-добре. Най-лесният изход е да избягаме. Не всички млади българи, завършили в чужбина, обаче остават да живеят в чужда държава. Все по-често се случва те да се върнат в България, защото виждат, че тя има какво да им предложи. Както и те на нея. Пък и няма нищо лошо да завършиш престижен университет зад граница и да се върнеш, за да приложиш наученото у нас. Независимо от това често с моите приятели си тананикаме песента на Маргарита Хранова: "Оставаме, оставаме и нищо, че е есен. Оставаме, оставаме и нищо, че брегът е пуст..."

- За какво мечтае младо момиче като теб. Как виждаш себе си след години?

- Моите мечти са да се реализирам в специалността, която уча в момента. Вярно е, че един от големите проблеми на младите хора у нас е да упражняват професията, за която са учили. Мнозина от нас, независимо от квалификацията си, после работят нещо съвсем различно. Това е за мен е голям проблем в България. Някои от моите връстници дори не виждат смисъл да повишат нивото си на образование, защото не са убедени, че ще намерят достойна реализация. Имам много приятели с добро образование, които работят като бармани, сервитьори и дори разносвачи на пици. Не, че има нещо срамно в това, но е демотивиращо, особено, когато си учил 4-5 години и можеш да бъдеш полезен в своята област и специалност. Не е тайна, че доста от младите българи решават да отидат в чужбина, защото там здравеопазването им е по-добро, имат по-високи осигуровки, взимат по-големи заплати и се оценява техният труд.

Ние, младите, се чувстваме изоставени от държавата. Властта не полага никакви грижи да даде перспектива на младите българи. В момента тя се грижи единствено само за своя политически елит и за хората, приближени до управляващите. У нас цари корупция, безнадеждност и липса на перспектива в бъдещето. Надявам се това да се промени скоро. 

- Повече от твоите връстници са аполитични, не желаят да се занимават с политика и дори не гласуват. Защо избра да станеш част от Младежкото обединение в БСП и какво ти дава общуването с твоите приятели и съмишленици? 

- Да, така е. Моите връстници не се интересуват от политика. Техните приоритети са социални. Независимо от това те имат свое мнение и могат да го изразяват. Горда съм, че съм част от МО в БСП и като цяло избрах да уча политология, защото винаги съм се интересувала от политика и от това, което се случва в България. Може би това усещане ми е предадено от моите родители, баба и дядо, които винаги вкъщи са коментирали политическия живот. Още от малка ходех с тях, когато гласуваха, и като навърших 18 години, нямах търпение и аз да пусна бюлетината в урната. Вярвам, че от всеки от нас зависи да променим света около нас към по-добро. Повечето млади хора седят по кафенетата и се оплакват, и мрънкат колко е зле у нас. И не предприемат нищо. Ние, от младежкото обединение, проведохме кампания "Гласувай, има смисъл". Нейната идея е да припомним на младите хора, че от тях зависи много и бъдещето им, а и на страната ни е в техните ръце. 

- А защо избра БСП? Има много други обединения и сдружения на млади хора...

- Защото винаги съм била привърженик на лявата идея. Харесва ми това да има социална държава, да има средна класа в България. БСП се бори за равенството, за солидарност и справедливост. Убедена съм, че левицата е единствената алтернатива у нас за добро управление. Знам от разказите на по-възрастните, че по времето на социализма, в което, разбира се, е имало и минуси, но хората са живели спокойно. Здравеопазването и образованието са били безплатни и всеки е имал шанс да учи и да се развива. Вярвам им, защото по-големите от нас са мъдри и могат да преценят кое е добро и кое не е. Те са носители на друг морал, на други ценности, които вече липсват у мнозина мои съвременници.

- Как приемаш пренаписването на историята в съвременните учебници?

- Според мен историята трябва да се изучава, а не да се пренаписва и фалшифицира. Може да има събития, които да не се харесват на този или на онзи, но има факти, които не трябва да бъдат изопачавани. Около честването на 9 септември чухме какви ли не коментари. Не може и не бива да се отрича ролята на Съветската армия за победата над нацизма и за освобождението на България от фашисткото иго. По времето на социализма не всичко е било лошо и не бива да се отрича всичко..   

- БСП в Перник издигна млад човек за кандидат за кмет. Така е и на много места в общината. Много млади хора са включени в листата за общински съветници.

- Радващо е, че се дава шанс на младите хора да се реализират в местната власт. Много се надявам и стискам палци Станислав Владимиров да стане кмет на Перник. Убедена съм, че тогава градът ни ще стане по-приветлив и по-добро място за живеене. А и много перничани ще започнат работа тук, а не да пътуват до столицата. Вярвам, че Станката ще развие индустриалната зона в града, за да дойдат нови инвеститори. Сигурна съм, че той е промяната в Перник. В програмата на Владимиров е залегнало подобряване на качеството на въздуха, на инфраструктурата, на чистотата. Той има всички качества на лидер и вярвам, че много от моите съграждани ще го харесат и ще му гласуват доверие на изборите наесен. 

- Имаш ли си хоби? Какво прави млад човек като теб в свободното си време?

- Обичам да се разхождам, да чета книги, да слушам музика. Простички неща, които ми доставят огромно удоволствие. Чета в зависимост от настроението си художествена и историческа литература, любовни романи, психологически анализи. Харесва ми да ходя на театър, на концерти. Понякога спортувам, но, признавам, не го правя много често. 

- В какъв град мечтаеш да живееш?

- Мечтая си за чист и подреден Перник. С добър транспорт, с много места за забавление на младите и възрастните хора. Мечтая си да срещам усмихнати и спокойни хора. Да няма ровещи в кофите за боклук мои съграждани. Да има работни места и Перник да престане да бъде огромна спалня, където хората се прибират от други градове. Искам децата ми да израснат в град с чист въздух, с градини и сред цветя.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 775

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 374

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ