14 Юли 2020вторник15:51 ч.

Енергиен рекет

/ брой: 122

автор:Иван Аладжов

visibility 973

Представители на топлофикационните дружества поискаха 15% увеличаване на цените на нощната електроенергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Те аргументираха желанието си с това, че по този начин домакинствата щели да спрат да се отопляват на ток и да се върнат отново към парното.
Но това искане на топлофикациите дава гръб на самите електроразпределители, които и без това отдавна явно се стремят да изравнят цените, т.е. постепенно да обезсмислят нощната, по-евтина тарифа. И често тя поскъпва с повече, отколкото дневната енергия.
А аргументите на Асоциацията на топлофикационните дружества са доста едностранчиви и в по-голямата си част не отговарят на реалностите. Дори да приемем, че нощната тарифа на електроенергията наистина по някакъв начин за 8 часа през нощта конкурира и с това притиска топлофикационните дружества, през останалите две трети от деня по тази логика хората трябва да се греят на по-скъпата дневна тарифа, ако са се отказали от парно.
Проблемът на топлоснабдителите за това, че гражданите все по-често търсят алтернативи на техните услуги, идва най-вече оттам, че топлофикациите, освен че не са модерни и икономични, прилагат и абсолютно непрозрачен начин за отчитане на изразходената от потребителите енергия. Това по-скоро наподобява на закрепостяване, отколкото на гъвкав и изгоден начин за отопление. Защото ние, потребителите, по метода, по който досега ни се изчисляват сметките, не сме в състояние да контролираме дали те наистина реално отговарят на изразходената от нас топлина. И докато това е така, хората ще продължат да се отказват от парното и да търсят други начини на отопление.
Но за да задържат клиентите си и да останат в бъдеще необходими и конкурентноспособни, топлофикациите ще трябва да инвестират в нови технологии, да ограничат разходите си и не на последно място - да променят метода на ценообразуване. Защото не е нормално поведение на пазара това, на което станахме свидетели през последната година. Вдигнаха цената на топлото с 19%, после я намалиха с 5%, а сега пък искат да си увеличат ползваемостта и приходите изцяло за сметка на изнемогващите от скъпотията в тази страна хора.
Такива практики граничат с енергиен рекет!

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2219

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ