20 Септември 2021понеделник10:56 ч.

Свръхзадлъжнялостта на "Булгартрансгаз", причинена от строителството на газопровода "Балкански поток", е един от мотивите за смяна на досегашното ръководство на БЕХ

Енергийният холдинг с временен борд

Досегашните шефове са сменени заради лошото финансово състояние на дружествата в него

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 752

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е отстранен от служебния енергиен министър Андрей Живков, съобщиха от министерството в края на миналата седмица. До провеждането на конкурс за нови членове е назначен временен борд на енергийния мастодонт, под чиято шапка са АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". От БЕХ си тръгват кадрите на ГЕРБ Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. На мястото на уволнените до провеждането на конкурс, което трябва да стане до шест месеца, влизат Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Три са причините за отстраняването на петимата членове на борда, които бяха избрани при управлението на ГЕРБ след конкурс, проведен по  не особено прозрачен начин, и изкараха на поста по-малко от два месеца. Едината е липса на резултат на искането на министъра на енергетиката да бъде освободено ръководството на дъщерното на БЕХ дружество "Булгартрансгаз" (БТГ) заради установените от КЕВР нарушения при подписването на всички 19 договора за строежа и кредитирането на продължението на газопровода "Турски поток" на българска територия до Сърбия. Газовият оператор не е спазил изискването да получи разрешение за тях от Комисията за енергийно и водно регулиране и е заплашен от глоба от минимум 20 хил. лв. за всяко от 19-те нарушения. Според енергийното министерство проектът "Балкански поток" е довел до свръхзадлъжнялост на газовия оператор, чиито борчове от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. вече са 2,6 млрд. лв. Затова в началото на юли Живков поиска от БЕХ да отстрани също назначените с проведен от ГЕРБ конкурс членове на управителния съвет на "Булгартрансгаз". БЕХ обаче препрати въпроса към надзорния съвет на газовия оператор, който всъщност е избирал управата на дружеството и може да го отстрани. Резултат досега обаче няма.

Втората причина за уволнението на борда на БЕХ е "липса на действия по отношение препоръките на Европейската комисия за реформи в БЕХ, така че да се спре кроссубсидирането между компаниите в холдинга", посочват от министерството на енергетиката. Малко след назначаването си за министър Андрей Живков изнесе данни, според които с авансово събрани дивиденти от печелившите дружества на холдинга - АЕЦ "Козлодуй" и Електроенергийния системен оператор, са покривани загуби на закъсалите финансово дружества. Третият аргумент е "абсолютна пасивност по отношение на необходимостта от подобряване на финансовите резултати на държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ".

Валентин Николов напусна депутатското си място в 44-ото Народно събрание, където председателстваше енергийната комисия, за да участва в проформа конкурса. Той заяви пред БНР, че членовете на Борда на директорите ще обжалват решението. От пресцентъра на БЕХ съобщиха, че холдингът е емитент на емисия еврооблигации от 550 млн. евро с падеж на 2 август и ако няма кой да преведе средствата, може да се стигне до изпадане на холдинга в неплатежоспособност. 

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Спирала".


ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 11

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 209

Взрив в жилищен блок във Варна

автор:Дума

visibility 228

Асен Василев: Спецов е получавал заплахи

автор:Дума

visibility 235

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 0

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 264

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 290

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 763

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 472

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 278

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ